Peking görcsösen próbál kivergődni az ingatlanválságból

A kínai GDP negyedét adó iparágban egy újabb, 300 milliárd jüanos (nagyjából 15 ezer milliárd forintnyi) hitelprogrammal szeretné a lakásvásárlásokat felpörgetni a jegybank.

A Kínai Népi Bank (PBOC) egy 300 milliárd jüanos (közel 15 ezer milliárd forintnyi) hitelprogramot indított az ország üresen álló lakásállomány értékesítésének felgyorsítása érdekében. A világ második legnagyobb gazdaságában már jó ideje komoly aggodalmat kelt az ingatlanszektor elhúzódó válsága. A jegybank a múlt hónapban döntött az ingatlanpiaci krízis orvoslására szánt 300 milliárd jüanos hitelkeret felállításáról.

A PBOC Csinanban tartott szerdai ülésének célja, hogy a helyi önkormányzatok és bankok körében is népszerűsítésék az új hitelkeretet. A Kínai Népi Bank a kereskedelmi lakásállomány értékesítésének piacorientált felgyorsítását nevezte a hitelkonstrukciója céljának.

Január 26-án indították Kínában az úgynevezett „fehérlistás" mechanizmust, melynek során a városi önkormányzatok pénzügyi támogatásra alkalmas lakásprojekteket ajánlanak a bankok számára. A „fehérlistás" projektekhez nyújtott hiteleket elutasító bankok kötelesek a döntésüket megindokolni a pénzügyi szabályozó hatóságnál.

Az év elején indított mechanizmushoz kapcsolódóan februárban 123,6 milliárd jüan fejlesztési hitelt, illetve egy speciális likviditási mechanizmus keretében további 29,4 milliárd jüant hagytak jóvá az ingatlanszektor megsegítésére. Ezt egészíti ki a mostani a 300 milliárd jüanos hitelkeret, ami várhatóan 500 milliárd jüan (nagyjából 25 ezer milliárd forint) körüli banki finanszírozást eredményezhet.