Két kínai katona eladott titkos dokumentumokat

Két kínai katonai alkalmazott eladott mintegy 200 darab megsemmisítendő titkos dokumentumot, amelyek egy része egy nyugdíjas katonai magazinok gyűjtőjéhez került, aki jelentkezett a hatóságoknál.

A kínai állambiztonsági minisztérium szerint egy nyugdíjas, akit a hatóságok Csang bácsiként emlegetnek, 6 jüanért, körülbelül 300 forintért vásárolt meg négy titkos katonai dokumentumot egy ócskásnál. Csang bácsi, aki katonai magazinok gyűjtésével tölti idejét, észrevette a dokumentumokon a "bizalmas" és "titkos" jelzéseket, és azonnal jelentkezett a hatóságoknál.

A bejelentést követően a minisztériumi alkalmazottak gyorsan a helyszínre érkeztek, és lefoglalták az iratokat. A nyugdíjast a közösségi médiában is megdicsérték cselekedetéért.

A vizsgálat során kiderült, hogy a boltban, ahol a nyugdíjas a dokumentumokat megvásárolta, összesen 200 darab titkos katonai dokumentumot találtak, amelyeket eredetileg meg kellett volna semmisíteni. A dokumentumokat két katona adta el papírhulladékként, az ügyletből kevesebb mint 1500 forint hasznot realizálva.

A kínai hatóságok szerint a dokumentumok tartalmára nem derült fény, és az eset nem okozott jelentős hírszerzési szivárgást. Az érintett katonák ellen eljárást indítottak, és a minisztérium felülvizsgálja az iratmegsemmisítési folyamatokat.