A gazdagok vagyonkezelési költségei és stratégiái

A világ gazdag családjai átlagosan 2,6 milliárd dollár értékű vagyonukat bízzák vagyonkezelőkre, melynek globális összértéke meghaladja a 600 milliárd dollárt. A UBS jelentése szerint a vagyonkezelők kötvényekbe és mesterséges intelligenciába fektetnek, miközben a geopolitikai kockázatoktól tartanak.

A UBS Global Family Office Report 2024 kiadványában szereplő 320 családi vagyonkezelő összesen több mint 600 milliárd dollárnyi vagyont kezel, melynek átlagos nettó értéke családonként 2,6 milliárd dollár. A jelentés rámutat, hogy a gazdag családok által megbízott vagyonkezelők jelentős része kötvényekbe fektet, különösen a fejlett piacokon, ahol az allokáció ötéves csúcsot ért el. A vagyonkezelők földrajzi eloszlása szerint Észak-Amerika a legnépszerűbb befektetési célpont, de a következő öt évben Ázsia és a Csendes-óceáni térség is jelentős tőkebeáramlást várhat.

A gazdag családok vagyonát kezelő irodák a generatív mesterséges intelligenciát tartják a legvonzóbb befektetési témának, melyet az egészségügyi technológia és az automatizálás követ. A geopolitikai helyzetet és az éghajlatváltozást tartják a legnagyobb kockázatnak, és bár a gazdaságok stabilizálódni látszanak, a portfóliókockázatok miatt továbbra is aggodalomra adnak okot.

A családi vagyonkezelők többsége kis létszámú, gyakran a család tagjait is foglalkoztatja, és általában csak néhány család vagyonát kezeli. A jelentés szerint a nagyobb vagyonok kezelése költséghatékonyabb, a kezelt vagyon 39,8 bázispontjába kerülő működési költségek 2023-ban enyhén emelkedtek, de a következő évre stabilizálódni látszanak. A legnagyobb költséget továbbra is a saját működés jelenti, nem a külső szolgáltatók díjai.

: UBS Global Family Office Report 2024