Fegya, a Klezmer varázsa: Jávori Ferenc életútját bemutató könyv a Rózsavölgyi Kiadónál

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában jelent meg Jávori Ferencről, a Budapest Klezmer Band alapítójáról szóló portrékönyv, melynek bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban zajlott.

A könyvbemutató eseményen Jávori Ferenc zongorajátéka és Molnár Piroska színművész éneke töltötte meg élettel a termet. A rendezvényen Balogh Gyula színikritikus, a Népszava főmunkatársa is részt vett, aki a könyv szerzője. A beszélgetést Mohácsi Szilvia moderálta, és a programot Szinetár Dóra színművész közreműködése zárta.

A könyv ötlete 2022 nyarán fogalmazódott meg, amikor Kocsis András, a Kocsis Kiadó vezetője felvetette Balogh Gyulának, hogy írjon egy könyvet Jávori Ferencről. A két fél később egy ünnepségen ismerkedett meg, ahol Jávori pozitívan nyilatkozott Balogh személyéről. A könyv végül a Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyv írása során Jávori Ferenc és Balogh Gyula a Fészek Művészklubban találkozott, ami a zenész számára fontos helyszín volt. Jávori elmondása szerint, ha ez a hely nem létezik, talán a Budapest Klezmer Band sem jön létre. Balogh korábban színházi emberekkel dolgozott együtt, például Jordán Tamásról is írt könyvet, de Jávori esetében más munkamódszert alkalmazott, tematikus beszélgetések formájában.

A könyvíró elárulta, hogy néha cselhez kellett folyamodnia, hogy mélyebb témákra terelje a beszélgetést. Egy alkalommal a Fészek Művészklubban cetliket használtak, amelyek közül Jávorinak kellett választania, és ez segített a beszélgetés irányításában. Jávori Ferenc az elmúlt hónapokban több szerettét is elvesztette, köztük Dunai Tamást és Tompos Kátyát, ami a könyvben is megjelenik.

A Fegya, a Klezmer varázsa című könyv így nem csupán egy életrajz, hanem egy mély, személyes történet, amely Jávori Ferenc életútját és a Budapest Klezmer Band megalakulásának hátterét is feltárja.