Szlovénia és Dánia gól nélküli döntetlent játszott

Christian Eriksen három évvel a szívmegállása után újra Európa-bajnokságon szerepel, és bár a dán válogatott az előző tornán meglepetést okozott, a kérdés az, hogy mit tudnak majd nyújtani a 24 év után ismét Eb-n részt vevő szlovének ellen. A C csoportban Anglia a papírforma szerint az egyik továbbjutó, míg a dán, a szlovén és a szerb csapatok között nagy harc várható a második helyért.

Christian Eriksen visszatérése az Európa-bajnokságra minden futballrajongó számára örömteli hír, különösen azután, hogy a 2021-es Eb-n összeesett a pályán szívmegállás következtében. Eriksen csodával határos módon túlélte a tragédiát, és egy szívritmus-szabályozó beültetése után előbb a Brentford, majd a Manchester United csapatában folytatta pályafutását, és visszatért a nemzeti csapatba is.

Dánia az előző Európa-bajnokságon majdnem bejutott a döntőbe, és bár most nem tűznek ki magas célokat, a C csoportból szeretnének továbbjutni Szlovénia, Anglia és Szerbia mellett. A szerbek és az angolok közötti mérkőzés is nagy figyelmet kap, hiszen mindkét csapatnak fontos a jó szereplés az Eb-n, hogy meggyőzzék kritikusaikat és szurkolóikat.

Szlovénia 2000 óta először vesz részt az Eb-n, és a legutóbbi világbajnokságon sem voltak jelen, ellentétben Dániával, amely azonban csak egy pontot szerzett és csoportutolsóként esett ki. A két csapat gyakran kerül egymás mellé a sorsolásoknál, legutóbb egy selejtezőcsoportból ugyanannyi ponttal jutottak ki, Dánia hazai pályán 2-1-re nyert, míg Szlovéniában 1-1-es döntetlent értek el.

A C csoport második helyezettje a magyarok csoportjának győztesével fog találkozni a nyolcaddöntőben, ami további érdekességet ad a csoport küzdelmeinek.

A kezdőcsapatok a következők voltak:

Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza – Stojanovic, G. Cerin, Elsnik, Mlakar – Sporar, Sesko

Dánia: Schmeichel – Christensen, Andersen, Vestergaard – Bah, Hjulmand, Hojbjerg, Kristiansen – Eriksen – Wind, Hojlund