Zelenszkij a svájci békekonferencián: sikerült megtenni az első lépéseket a béke irányába

Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak – ez a központi üzenete a svájci Bürgenstockban megrendezett kétnapos konferenciának, amely az ukrajnai béke előmozdítását célozta meg.

A konferencia zárónapján, vasárnap kiadott záróközleményt 93 részt vevő országból 81 írta alá, köztük Magyarország is, valamint az Európai Unió. A legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság, valamint a megfigyelőként részt vevő Brazília is. Ezek az országok eleve külügyminiszteri vagy alsóbb szinten képviseltették magukat a tanácskozáson.

A záróközlemény kiemeli az ENSZ Alapokmányának, valamint a területi épség és szuverenitás iránti tiszteletnek a fontosságát, mint egy átfogó, igazságos és tartós béke alapjait Ukrajnában. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy az Oroszországi Föderáció háborúja Ukrajnával szemben jelentős emberi szenvedést és pusztítást okoz, valamint globális kockázatokat és válságokat teremt.

Oroszország nem kapott meghívót a konferenciára, míg Kína, Moszkva egyik legfontosabb szövetségese, lemondta a részvételt. Viola Amherd svájci elnök, a tanácskozás házigazdája szerint a résztvevők nagy többségének támogatása mutatja, mire képes a diplomácia.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a konferencián sikerült megtenni az első lépéseket a béke irányába, és a záróközlemény nyitva hagyja az ajtót a csatlakozáshoz mindenki előtt, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát. A konferencián megállapodás született több különleges munkacsoport létrehozásáról, amelyek a következő konferencia előkészítését szolgálják békeakciótervek kidolgozásával.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint a nukleáris és élelmezési biztonság, valamint a hadifoglyok cseréje a minimumfeltételei az Oroszországgal folytatandó tárgyalásoknak. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ésszerűtlennek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök békejavaslatát, mivel az Ukrajnát még kiszolgáltatottabbá tenné, és szembemegy az ENSZ Alapokmányával, az alapvető erkölccsel és a józan ésszel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ukrajnai béke elérése hosszabb út lesz, és a konferencia nem tekinthető béketárgyalásnak, mivel Putyin nem veszi komolyan a háború lezárását. Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette, hogy az elkövetkezendő hónapokban külügyminiszteri szintű találkozót szervez az ukrajnai háború emberi veszteségeinek megvitatására.