Afrikai sertéspestis felbukkanása Németországban

Németország nyugati részén, Hessen tartományban az afrikai sertéspestist kimutatták egy vaddisznóban, ami az első megerősített eset a tartományban.

A betegség diagnosztizálása után a hesseni környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium megerősítette a pozitív teszteredményt. Következményként egy 15 kilométeres körzetben, amely magában foglalja Frankfurtot és Wiesbadent, Hessen két legnagyobb városát, általános vadászati tilalom lép érvénybe, és korlátozás alá vont zónát hoznak létre.

Az afrikai sertéspestis egy fertőző vírusfertőzés, amely a vad- és házisertéseket egyaránt érinti, és gyakran halálos kimenetelű egy héten belül. Jelenleg nincs gyógymód vagy vakcina az állatok védelmére, és a betegség közvetlenül vagy közvetve, fertőzött tárgyakon keresztül terjedhet.

Fontos megjegyezni, hogy az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre. Németországban először 2020 szeptemberében azonosították a betegséget Brandenburgban, egy elpusztult vaddisznóban. Azóta a vírus elsősorban Brandenburg és Szászország területén terjedt el, de elszigetelt eseteket jelentettek Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Baden-Württemberg tartományokból is.

Torsten Reinwald, a német vadászszövetség szóvivője szerint a haldokló állatot kilőtték, és a vizsgálat B mintája pozitív lett, ami megerősítette a fertőzés jelenlétét a tartományban.