Aktivitás vs. alvás: új eredmények az agyi méreganyagok ürüléséről

Új kutatások szerint az aktivitás során gyorsabban ürülnek ki a méreganyagok az agyból, mint alvás közben, ami ellentmond az eddig vallott nézeteknek.

Az egereken végzett kísérletek során a UKDRI kutatói fluoreszcens festék segítségével követték nyomon a folyadék mozgását az állatok agyában. Az eredmények rámutattak, hogy az ébren lévő rágcsálók 30 százalékkal hatékonyabban ürítették ki a festéket az agyukból, mint alvó társaik, míg az altatásban lévő egerek esetében 50 százalékkal csökkent a kiürülés mértéke. A kutatók szerint a méreganyagok kiürülési sebességét a molekulák mérete is befolyásolhatja.

A glimfatikus rendszer, amely az agygerincvelő folyadék segítségével távolítja el az agyban keletkező hulladékot, és amelynek létezését csak az elmúlt évtizedben fedezték fel, fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. Az agygerincvelő folyadék nemcsak körülveszi az agyat, hanem elősegíti a salaktalanítási folyamatot is, amely során a hulladék a nyirokrendszerbe jut, onnan pedig távozik a szervezetből.

Az alvás szerepét illetően a kutatók még nem tudják pontosan, miért lassul le a méreganyagok kiürülése alvás közben, de tervezik, hogy az eredményeket embereken is igazolják. Annak ellenére, hogy az alvás nem tűnik kulcsfontosságúnak a toxinok kiürítésében, fontos megjegyezni, hogy az egészség megőrzéséhez továbbra is elengedhetetlen. A rossz alvás számos betegség kialakulásához vezethet, így például a demenciával élőknél is gyakori probléma. Az új kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy a demencia kockázatának csökkentésében a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nem a méreganyagok kiürítése révén járul hozzá, hanem inkább az aktivitás és a testmozgás lehet a hatékonyabb az agy tisztításában.