A pattogatott kukorica története

A pattogatott kukorica, amely ma már elengedhetetlen kelléke a mozizásnak, több ezer évvel ezelőtt az amerikai indiánok által is ismert csemege volt.

A popcorn története egészen az ősi Amerikáig nyúlik vissza, ahol már az indiánok is fogyasztották ezt a ropogós finomságot. Peruban talált ősi sírokban is előkerültek pattogatott kukorica maradványok, amelyek arra utalnak, hogy a kukorica pattogtatása már évezredek óta ismert volt. Az aztékok a XVI. században már olyannyira megszokták a popcorn jelenlétét, hogy a fiatal lányok kukoricatáncot adtak elő, fejükön pattogatott kukoricából készült fejdíszekkel. Észak-Amerikában, a Nagy-tavak környékén élő irokéz indiánok forró homokkal teli edényekben pattogtatták a kukoricát, és csemegeként fogyasztották.

A pattogatott kukorica népszerűsége az idők során csak nőtt, és a XIX. századra már Észak-Amerika lakossága is széles körben fogyasztotta. Charles Cretors 1893-ban megalkotta az első kukoricapattogtató gépet, amely gőzgép alapú volt, és ezzel megkezdődött a tömegfogyasztás kora. A nagy gazdasági világválság idején az olcsó szórakozási lehetőségek közé tartozó mozizás során a popcornt is előszeretettel fogyasztották az amerikaiak, és ez a szokás máig is fennmaradt.

Az innovációk során a General Mills cég 1981-ben dobta piacra a mikrohullámú sütőben otthon is elkészíthető kukoricás tasakokat, amelyeket később különféle fűszerekkel is ízesítettek, így a popcorn világszerte hódító útjára indult.