A XX. század elfeledett magyar fenegyereke: Libik György

Libik György, a XX. század egyik legnagyobb magyar fenegyerekének életútja szinte teljesen hiányzik a magyar történelmi tudatból. Verekedő, motorozó, veszélyesen élő harsány jelenség volt, aki a vészkorszakban embereket mentett, és tragikus szerelem fűzte Szent-Györgyi Albert lányához, Kornéliához. Hithű kommunistából lett elkötelezett antikommunista, Nagy Imre belső köreiben dolgozott, és kétszer is el kellett hagynia szeretett hazáját.

Libik György egy rendkívüli személyiség volt, aki a vészkorszakban embereket mentett, SS-teherautót robbantott, és túl karakán volt ahhoz, hogy később besúgó legyen. Nagy Imrét segítette 1956-ban, és kétszer is el kellett hagynia szeretett hazáját. Élete során tragikus szerelem kötötte Szent-Györgyi Albert lányához, Kornéliához. Csengey Dénes barátja volt, aki regényt készült írni róla, de halála megakadályozta ezt. Medgyesi Konstantin történész most történettudományi szempontok alapján készül feldolgozni Libik életútját.

Vérbeli fenegyerek

Libik György 1919-ben született egy jómódú, polgári családban. Édesapja műszaki végzettségű feltalálóként és ügyes vállalkozóként magas életszínvonalat biztosított. György igazi úri fiú volt, soha nem adódtak anyagi problémái. Okos, tehetséges fiatal volt, aki folyamatosan nagy lánggal és harsányan élt, a társaság közepe volt. Mérnökként végzett az egyetemen, síbajnok lett, és motorral száguldozott.

"Messziről hallani lehetett, ha társaságba érkezett. Porosan, koszosan leszállva a motorról a nappaliba berontva lerántott egy asztalterítőt, megtörölte magát, az abroszt a háta mögé dobta" – idézi fel Medgyesi Konstantin.

Soha nem fogta vissza magát, és bátor volt: egy alkalommal, amikor épp egy kollégáját vitte haza motoron, szembeszállt Péter Gábor AVO-vezér konvojával, csak hogy beszélhessen vele. Átlag alatti magassága ellenére fürgeség jellemezte, amit síelésben és verekedésekben is kamatoztatott.

Életre szóló szerelem

Libik György a második világháború idején találkozott Szent-Györgyi Albert leányával, Kornéliával, aki akkor orvosnak tanult a szegedi egyetemen. Gyönyörű és intelligens nő volt, aki édesapja árnyékában megközelíthetetlennek tűnt. Libik és Kornélia között erős vonzalom alakult ki, és 1944 tavaszán össze is házasodtak. Ez a kapcsolat mindkettőjük számára életük nagy szerelme volt.