70 éve nem látott pofonba szaladt bele a skót válogatott

Skócia a labdarúgó-Európa-bajnokság pénteki, müncheni nyitómérkőzésén 5–1-re alulmaradt a házigazda Németországgal szemben, ami az elmúlt hét évtized legsúlyosabb veresége a válogatottnak világversenyen, az 1954-es világbajnokságon Uruguaytól elszenvedett 7–0-s zakó óta – közölte a Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség (IFFHS).

A nemzetközi szervezet szombati összefoglalójában felidézte, hogy Skócia hasonlóan súlyos vereséget legutóbb 2003 novemberében szenvedett el, amikor 0–6-ra kikapott Hollandiától Eb-selejtezőn. Öt gólt legutóbb 2012 májusában kapott az Egyesült Államok elleni barátságos mérkőzésen, amely 5–1-es eredménnyel zárult a skótok számára.

A német válogatott 5–1-es győzelme a kontinenstornák történetében a legnagyobb különbségű siker volt nyitómérkőzésen. Egyedül a 1960-as párizsi Eb-nyitányon esett több gól, amikor Franciaország 4–5-re kikapott Jugoszláviától.

Florian Wirtz és Jamal Musiala a német válogatott történetének két legfiatalabb Eb-gólszerzői lettek, 21 év és 42 naposan, illetve 21 év és 109 naposan. Eközben a házigazdák 24 év óta a legidősebb csapattal kezdtek egy világ- vagy Európa-bajnokságot: a Münchenben pályára lépett csapat átlagéletkora 29 év 22 nap volt.

Az IFFHS adatai szerint Wesley Sneijder után Callum McGregor lett a második olyan játékos, aki két különböző Európa-bajnokságon (2020 után most) a születésnapján lépett pályára.

További eredmények a csoportkörből

A B csoport első mérkőzésén a spanyol válogatott 3–0-ra legyőzte a horvát együttest. Álvaro Morata, Fabián Ruiz és Dani Carvajal góljaival a spanyolok magabiztos győzelmet arattak. Spanyolország korábban a 2022/2023-as Nemzetek Ligája-kiírás döntőjében is megmérkőzött a horvátokkal, ahol tizenegyesekkel diadalmaskodott.

A magyar válogatott mérkőzésével folytatódott a kontinensviadal második játéknapja, ahol Marco Rossi csapata 3–1-re kikapott Svájctól. A magyarok Varga Barnabás fejesével szépítettek, de a hosszabbításban Breel Embolo góljával végül a svájciak győztek.

Az A csoport állása a pénteki és szombati mérkőzések után: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5). A B csoportban Spanyolország vezet 3 ponttal (3–0), míg Horvátország még pont nélkül áll. Az olasz és az albán nemzeti csapat küzdelme zárta a napot.

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!