Donald Sutherland tragikus halála

Donald Sutherland, Az éhezők viadala-trilógia Snow elnökét megformáló legendás színész 88 éves korában elhunyt. Tom Blyth, aki a fiatal Snow elnököt alakította, mély megrendüléssel búcsúzik tőle.

Donald Sutherland csütörtökön hosszan tartó, súlyos betegség után távozott az élők sorából. Az Emmy- és Golden Globe-díjas színész halálhírét fia, Kiefer Sutherland osztotta meg egy érzelmes közösségi média bejegyzésben, amelyben azt írta: "Fájó szívvel közlöm a hírt, miszerint az édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Úgy vélem, ő volt az egyik legfontosabb színész a filmtörténetben. Sosem riadt vissza egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy éppen csúf. Imádta amit csinált, és csinálta amit imádott, és ennél többre senki sem vágyhat. Teljes életet élt" .

Sutherland több mint öt évtizedes pályafutása során számos emlékezetes karaktert hozott létre, többek között romantikus szerepekben is megcsillogtatta tehetségét. Legutóbbi munkáját a "Az igazság emberei: Bass Reeves" című sorozatban láthattuk, de olyan filmekben is szerepelt, mint a Büszkeség és balítélet, A sas, A sakál árnyékában, az X Polgártárs, és természetesen Az éhezők viadala-filmekben, ahol az ikonikus Snow elnököt formálta meg.

Az Az éhezők viadala-trilógia világszerte hatalmas sikert aratott, jelentős bevételeket és elismeréseket szerzett, valamint pozitív kritikákat kapott. A rajongók körében olyan népszerű volt, hogy tavaly egy előzményfilmet is készítettek, Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája címmel, amelyben Tom Blyth vette át a stafétabotot, és alakította a fiatal Snow elnököt.

Tom Blyth, aki a fiatal Snow elnököt játszotta, közösségi oldalán fejezte ki tiszteletét és háláját az elhunyt színész felé. "Donald Sutherland olyan közel került a színészi mesterség elsajátításához, amennyire csak lehet. Annyi zseniális alakítás. Sosem volt szerencsém személyesen ismerni őt, de egy életre szóló megtiszteltetés volt a nyomdokaiba lépni. Köszönöm, uram, hogy megszülte minden idők egyik legnagyszerűbb filmes karakterét" – írta Tom Blyth.

Sutherland kollégái és a filmipar szereplői is sorra búcsúznak tőle. Helen Mirren, Jane Fonda, Elliott Gould, Edgar Wright, Ron Howard, Rob Lowe és Matt Reeves mind megemlékeztek a színészlegendáról, kiemelve tehetségét, intelligenciáját és hatását a filmes világra. Joe Biden és Justin Trudeau is megemlékezett róla, mint szeretett férj, apa, nagyapa és egyedülálló színész, aki évtizedeken át inspirálta és szórakoztatta a világot.

A magyar közéleti személyiségek közül Gundel Takács Gábor is megosztotta gondolatait Sutherland haláláról. "Meghalt Donald Sutherland. 88 éves volt. A fia, Kiefer Sutherland ezt írta róla: 'Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett. Ennél többet nem is kívánhat az ember. Egy jól megélt élet volt az övé.' Nagyon megérint ez a három mondat, mert ez az életünk legfontosabb feladata, bármit is csinálunk. Boldog lennék, ha úgy tudnék élni, hogy rólam is ezt gondolják majd, ha elmentem" – írta a műsorvezető a két Sutherland fotója mellé, reflektálva Kiefer Sutherland megható soraira.

Donald Sutherland emlékét nemcsak a családja és kollégái, hanem a világ minden tájáról érkező rajongók is örökké őrizni fogják.