Két magyar szurkoló Stuttgartból való kitiltása és a homofób incidens

Szerdán a német-magyar labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzés napján Stuttgartban huszonhét magyar szurkoló ellen indult eljárás, két személyt garázdaság miatt előállítottak, és egy homofób incidens is történt.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön este Facebook-posztban számolt be arról, hogy a magyar konzulok segítségével a legtöbb ügyet helyben rendezni tudták, de két magyar szurkolót garázdaság vádjával őrizetbe vettek. A miniszter kiemelte, hogy az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérték, a konzulok a rendőrőrsön voltak, és a német hatóságok gyorsított eljárásban tárgyalták az ügyeket.

A tájékoztatás szerint mindkét őrizetbe vett személyt az esti órákban szabadon engedték, de mivel nem voltak jegyeik a válogatott következő mérkőzésére, így büntetésük részeként azonnal el kellett hagyniuk Stuttgartot.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a két szurkoló eleget tett a német rendőrség felhívásának és hazafelé tartanak, továbbá a külügyminisztérium minden magyar állampolgár érdekében fel fog lépni.

A mérkőzés után azonban nem csak a garázdaság miatt került sor rendőrségi intézkedésre. Kajdi Csaba, azaz Cyla, a népszerű magyar influenszer is kint járt Stuttgartban, és a mérkőzés után több magyar szurkoló homofób megjegyzéseket tett rá. Cyla részletesen beszélt arról, mi történt vele szerdán a német városban. Elmondása szerint egy magyar futballhuligán csapat felismerte és homoszexualitása miatt szidalmazni kezdte. A helyzetet a németek nem értették, mivel nem szoktak ordibálni. Cyla szerint a támadók megfélemlítésre törekedtek, de Németországban a múlt miatt nem nézik jó szemmel a kirekesztést és a gyűlöletbeszédet. A biztonságiak végül kirakták a helyről a beszólogatókat, és majdnem rendőrségi intézkedés is történt.

Cyla hozzátette, hogy őt általában nem éri ilyen atrocitás, de sajnálja azokat, akik hasonlókat kell átéljenek. Úgy véli, ha a politikai retorika gyűlöletre épít, és kirekesztő törvényeket hoznak, akkor a társadalom egyes tagjai úgy érzik, fel vannak jogosítva a gyűlölködésre.

A Balázsék rádióműsorban kiderült, hogy Cyla és Sebestyén Balázs is találkoztak a meccsen, amikor éppen az influenszert terelték ki a VIP-ből, mert nem volt meg a szükséges belépőkártyája.