Franciaországban megerőszakoltak egy 12 éves zsidó kislányt

Franciaországban három 12-13 éves fiú megerőszakolt egy hasonló korú zsidó lányt, a bűncselekmény során antiszemita szidalmakat is alkalmaztak.

A borzalmas eset Párizs egyik elővárosában, Courbevoie-ban történt, ahol a lányt egy parkban ragadták el, majd egy elhagyatott területre vitték, ahol az erőszakot elkövették. A támadók hétfőn kerültek őrizetbe, és ellenük csoportos nemi erőszak, antiszemita inzultusok és halálos fenyegetés miatt indult eljárás. Az egyik fiú azzal fenyegette meg a lányt, hogy ha a rendőrségre megy, megölik.

Az eset kapcsán tüntetéseket szerveztek, és Emmanuel Macron francia államfő is nyilvánosan elítélte az antiszemita támadást. Macron arra kérte Nicole Belloubet oktatási minisztert, hogy a francia iskolákban folytassanak párbeszédet a diákokkal a rasszizmusról és zsidógyűlöletről, ezzel is megelőzve a gyűlöletbeszéd terjedését. Gabriel Attal miniszterelnök a támadást „abszolút aljas, elviselhetetlen és kimondhatatlan”-nak nevezte.

A Hamász Izrael elleni támadása és a gázai háború kitörése óta, 2022 október 7. óta, egyre növekvő antiszemitizmus tapasztalható az országban. Idén januárban a Franciaországi Zsidó Intézmények Tanácsa egy jelentésben megállapította, hogy 2022 és 2023 között 284 százalékkal több antiszemita eset történt az országban, és ezeknek 13 százaléka iskolákban történt.

Az előrehozott parlamenti választások kampányában is téma lett az eset. Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldali vezető szerint nincs „antiszemita rasszizmus” jelen, míg Marine Le Pen, a jobboldali politikus arra szólította fel a választókat, hogy emlékezzenek arra, amikor „a szélsőbal stigmatizálta a zsidókat”. Jordan Bardella, a szélsőjobb új csillaga és Le Pen protezsáltja, harcot ígért az antiszemitizmus ellen.