Milák Kristóf ismét Európa-bajnok 100 méter pillangón

Milák Kristóf címvédőként aranyérmet szerzett, míg Kós Hubert ezüstöt nyert a belgrádi úszó Európa-bajnokságon 100 méter pillangón.

A finálé elképesztően szorosan alakult, Kós mutatta a legjobb, Milák pedig a harmadik legjobb időt a döntő előtt, bár utóbbi a döntő előtt mindössze 10 perccel még a 100 méter gyors fináléjában is versenyzett.

Az izgalmas döntőben a két magyar úszó a második és harmadik helyen fordult, és még az utolsó öt méteren is a lengyel Jakub Majerski állt az élen. Azonban végül Milák és Kós is gyorsabban ért célba, mint ellenfelük.

Milák Kristóf ezzel a győzelemmel a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte meg a belgrádi Európa-bajnokságon. Az eredmények a következőképpen alakultak: Milák Kristóf az első helyen végzett 50,82 másodperces idővel, Kós Hubert 50,96 másodperccel lett második, míg a harmadik helyen Jakub Majerski (Lengyelország) végzett 50,98 másodperces eredménnyel.

A szám Európa-csúcstartója és világbajnoka, a 24 éves Milák Kristóf csapott össze a 200 hát világbajnokával, a 21 éves Kós Huberttel. Kós az Egyesült Államokban készül sztáredzője, Bob Bowman irányításával, míg Milák sajátos felvezetést választott a párizsi olimpiára. Kós a vegyes zónában nyilatkozva elmondta, hogy az Európa-bajnokság előtt szó nélkül aláírta volna ezt az időeredményt, és bár csak ezüstérem, de Kristóf mögött ez sokkal jobban ragyog. Hozzátette, hogy a 200 méter hát mellett ezt a számot is biztosan vállalja a párizsi olimpián, és lehet, hogy még egy száma lesz majd a francia fővárosban.

Pár perccel később egy nem olimpiai számban, 50 női háton Komoróczy Lora kellemes meglepetésre negyedik lett 28.02-es idővel, egyéni csúccsal, mindössze két századdal lemaradva a dobogóról.

Női 100 pillangón Ugrai Panna, a 4x100-as gyorsváltó aranyérmes úszásának egyik hőse most nem volt szerencsés, 59.10 másodperces idővel nem került döntőbe.

Kós Hubertre percekkel a 100 méter pillangó döntője után újabb feladat várt, az 50 hát elődöntője, együtt Jászó Ádámmal. A futamban Jászó 24.97-tel harmadik, Kós 25.07-tel negyedik lett, összesítésben előbbi a hatodik, utóbbi a nyolcadik, tehát mindketten döntősök. Jászó már délelőtt is egyéni csúcsot repesztett, amit este tovább javított, és ahogy elmondta, a döntőben még ebből a 24.97-ből is akar faragni.

Komoróczy Lora egyéni csúccsal a negyedik helyen végzett 50 háton, a magyar versenyző eddigi legjobbját (28.08 másodperc) hat századdal megjavítva csapott célba, két századdal maradt le a dobogóról. A számot az ír Danielle Hill nyerte 27.73-mas idővel. Komoróczy az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a pályafutása során rendszeresen meg kell szenvednie a sikerekért, de így jobban tud majd örülni, ha odaér.

(Borítókép: Milák Kristóf a férfi 200 méteres gyorsúszás versenyszámának előfutamában a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 20-án. Fotó: Derencsényi István / MTI)