Az Egyesült Államok betiltotta a Kaspersky-termékek értékesítését

Az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy betiltja a Kaspersky Lab Inc. orosz víruskereső szoftvereket gyártó vállalatnak az Egyesült Államokban történő értékesítését, valamint új biztonsági frissítések kiadását is megtiltja a cégnek.

Az intézkedés július 20-án lép életbe, és szeptember 29-től kezdődően lesz tilos a Kaspersky számára új biztonsági frissítéseket kiadnia korábbi ügyfeleinek. A minisztérium szerint a döntés hátterében az áll, hogy a Kaspersky tevékenysége nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára, tekintettel az orosz kormány kiberképességeire és befolyásolási lehetőségeire a vállalat műveleteire.

A minisztérium arra ösztönzi a Kaspersky szoftvert használó magánszemélyeket és vállalatokat, hogy váltásukkal megelőzzék az esetleges kiberbiztonsági rések miatti adatvesztést. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a továbbra is Kaspersky-termékeket használók nem kerülnek szankció alá, de fel kell készülniük a kockázatokra.

Gina Raimondo, az amerikai kereskedelmi miniszter kiemelte, hogy Oroszország többször is bizonyította képességét és hajlandóságát arra, hogy kihasználja a saját vállalatait, mint például a Kaspersky Labot, amerikai információk megszerzésére. Ezért az Egyesült Államok továbbra is minden lehetséges módon védeni fogja nemzetbiztonságát.

A Kaspersky szóvivője szerint a döntés a jelenlegi geopolitikai helyzet és elméleti aggodalmak alapján született meg, nem pedig a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak valós értékelése alapján. A vállalat kijelentette, hogy minden jogi lehetőséget meg fog ragadni annak érdekében, hogy fenntarthassa amerikai működését és ügyfélkapcsolatait, és hangsúlyozta, hogy nincs semmilyen kapcsolatuk az orosz kormánnyal.

A Kaspersky Lab, amelyet egy korábbi orosz hírszerző tiszt, Eugene Kaspersky alapított, a kiberbiztonsági iparág egyik ismert szereplője. A vállalatot már korábban is kitiltották az amerikai kormányzati rendszerekből, és több vállalatot figyelmeztettek a szoftver használatának kockázataira. A Kaspersky az évek során mindig is tagadta a szabálysértéseket és a titkos együttműködést az orosz hírszerzéssel. A cég 2017 óta áll az amerikai kormány célkeresztjében, akkor az állami szerveknek tiltották meg, hogy a Kaspersky vírusirtóját használják. Bár a cég székhelye Moszkvában van, 31 országban vannak irodái, és 200 országban 400 millió felhasználóval és 230 ezer üzleti ügyféllel rendelkezik.

A tervezet olyan jogköröket alkalmaz, amiket még Donald Trump alatt vezettek be a kormányzásban, és ami lehetőséget ad arra, hogy betiltsák olyan techcégek amerikai működését, amik „ellenséges országokból” jönnek. A minisztérium a Kaspersky két oroszországi és egy angliai egységéről azt állítja, hogy együttműködtek az orosz hadsereggel. Ha valaki a tilalmat megsérti, bírságot kell fizetnie.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság 2022-ben felvette a Kasperskyt az elfogadhatatlan biztonsági kockázatot jelentő vállalatok listájára, míg 2017-ben betiltották a Kaspersky-termékek használatát az Egyesült Államok szövetségi rendszerein. A bejelentés nem sokkal azután jött, hogy az amerikai kormány hasonló módon döntött a kínai ByteDance tulajdonával lévő TikTokkal szemben.

A Kreml éles kritikával illette az amerikai döntést, amelyet Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nemzetközi piaci verseny elfojtásának és az amerikai termékek javára történő tisztességtelen versenyelőny megszerzésének nevezett. Peszkov szerint a Kaspersky egy "rendkívül versenyképes" szereplő a nemzetközi piacon, és Washington döntése nem más, mint a tisztességtelen versenyelőny megszerzésére irányuló lépés.