Spanyolország magabiztos győzelmet aratott Horvátország felett

A 2024-es Európa-bajnokság B csoportjának első mérkőzésén Spanyolország 3-0-ra győzte le Horvátországot, így a berlini Olympiastadionban rendezett találkozón a spanyolok fontos három pontot szereztek.

A németországi Európa-bajnokság szombati játéknapjának második délutáni mérkőzésén a Gracenote előzetes becslése alapján az Eb-trófea harmadik és hatodik legnagyobb esélyesei mérték össze erejüket. A két válogatott legutóbb a 2022/2023-as Nemzetek Ligája döntőjében találkozott, ahol a spanyolok tizenegyesekkel 5-4-re győztek egy gól nélküli döntetlen és hosszabbítás után. Azonban ezúttal a spanyolok már a mérkőzés elejétől kezdve domináltak, és magabiztos győzelmet arattak.

A mérkőzés kezdőcsapatai a következőképpen alakultak: Spanyolország részéről Simón, Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella, Pedri, Rodri, Fabián Ruiz, Yamal, Morata és N. Williams léptek pályára, Luis de la Fuente irányításával. Horvátország színeiben Livakovic, Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol, Modric, Brozovic, Kovacic, Majer, Budimir és Kramaric álltak fel, Zlatko Dalic vezetésével.

A spanyolok már az első perctől kezdve magukhoz ragadták az irányítást, és többnyire a horvátok térfelén járatták a labdát. Álvaro Morata az első negyedórában került lövőhelyzetbe, de próbálkozását Livakovic könnyedén fogta. A 29. percben azonban Morata már nem hibázott, és góljával megszerezte a vezetést a spanyoloknak. Fabián Ruiz tökéletes indítása után a spanyol csapatkapitány higgadtan gurította a labdát a kapuba.

A horvátok gyorsan válaszoltak egy helyzettel, de Unai Simon hárítani tudott Kovacic lövését. A spanyolok azonban nem hagyták kihasználatlanul a lehetőségeket, és Ruiz a 32. percben egy remek egyéni akció után növelte az előnyt. Az első félidő hosszabbításában Carvajal közelről a horvát kapuba pöckölte a labdát, ezzel 3-0-ra módosítva az eredményt.

A második félidőben a horvátok támadóbb játékra váltottak, de a spanyolok védelme állta a rohamokat. A 78. percben egy büntetőhelyzet adódott a horvátok számára, de Petkovic kihagyta a tizenegyest, és a VAR egy másik horvát gólt is érvénytelenített.

A mérkőzés végére a spanyolok kicsit belealudtak a labdajáratásba, de a horvátok nem tudtak élni a felkínált lehetőségekkel. Így a spanyolok a 3-0-s győzelemmel óriási lépést tettek a halálcsoportnak tartott B jelű négyesből való továbbjutás felé.

Spanyolország-Horvátország 3-0

  • gólok: Morata 29', Ruiz 32', Carvajal 45+2'
  • sárga lap: Rodri 78'