A közönség hajrázott, a magyar sportmászó erőre kapott a Ludovikán

Tusnády Nimród a sportmászók első selejtezőjében a 32. helyen végzett a Ludovika Campuson rendezett városi sportágak budapesti olimpiai kvalifikációjának nyitónapján. A versenyzőknek négy különböző típusú és nehézségű boulder mászás útvonalat kellett megmászniuk ötperces időkeretek között, miközben a közönség biztatása is a háta mögött volt.

A városi sportágak kvalifikációjában a sportmászás mellett BMX, bréktánc és gördeszka szerepel, az első állomás május közepén volt Sanghajban. Tusnády, aki Sanghajban a 44. helyen zárt, a hazai fordulóban a maximumot szerette volna kihozni magából. Az első útvonalon nem sikerült a csúcsra jutnia, a másodiknál viszont kétszer is megérintette a felső elemet, de nem tudta mindkét kezével megragadni. A harmadik, rendkívül nehéz mászásnál már mosolyogva, a közönség felé is integetve kérte a hangosabb támogatást, de pontot itt sem szerzett. Összesen 28,8 pontot gyűjtve a 46 fős mezőnyben a 32. helyen áll.

Tusnády a napot élvezetesnek találta, és úgy érezte, egy lépéssel közelebb került a céljához, jobban kezelte a stresszt és kevésbé izgult. „Nagyon jó betekintés volt ez a jövőre nézve” – tette hozzá. Pénteken a nehézségi mászás selejtezőjével folytatja, és az összetett számban a selejtező sorozatból tíz-tíz női, illetve férfi versenyző szerezhet párizsi kvótát.

A rendezvényen Kempf Zoltán, a 2013-as világbajnok BMX szabadstílus park versenyzője is bemutatkozik, és a látogatók számos izgalmas programra számíthatnak, többek között az Animal Cannibals, a Hősök, MC Kemon és Deniz fellépésére. Emellett a vállalkozó kedvű résztvevők a szervezők által biztosított felszerelésekkel kipróbálhatják magukat a városi sportokban.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint Budapest és Magyarország büszke lehet arra, hogy otthont ad a selejtezősorozat második állomásának. Bach kiemelte, hogy a városi sportágakat azért vették fel az olimpiai programba, mert közel akarták vinni a sportot az emberekhez, és mert ezek a sportágak fiatalok és újító szelleműek. A magyar sportkultúra és a sanghaji városi kultúra ötvözete teszi különlegessé ezt a sorozatot. Magyarország nagy lelkesedéssel vágott bele a városi sportok olimpiai selejtezőjének megrendezésébe, és sok fiatal látogatott ki az eseményre.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere szerint az ország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, hiszen Budapest most már darabonként lassan egy olimpiát megrendezett, olimpiai sportágaknak már egy jó tucatjában rendeztek világ- vagy Európa-bajnokságot Budapesten. „Magyarországnak volt egy nagy álma, egy olimpia megrendezése. Azt hiszem, nem indokolt a múlt idő használata. Egy olyan ország részéről jogos ennek az álomnak a fenntartása” – mondta Szijjártó a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több vezetőjével folytatott megbeszélésen. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország 525 olimpiai érem büszke tulajdonosa, és a 130 éves olimpiai mozgalmi múltunk is kellő alapot ad ahhoz, hogy továbbra is a nemzetközi olimpiai mozgalom megbecsült és fontos tagjai legyünk.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a selejtezőn az Olimpiai Értékek Iskolai Program keretében egésznapos aktivitássorozattal várták a több mint hatszáz tanulót és pedagógusaikat.

A magyarok programja a budapesti selejtezőben:

június 20., csütörtök: - 12.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) selejtező – Tusnády Nimród

június 21., péntek: - 10.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) selejtező – Tusnády Nimród - 14.00: BMX freestyle, park versenyszám, férfi selejtező – Kempf Zoltán

június 22., szombat: - 10.00 és 14.00: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás (lead) elődöntő - 13.00: BMX freestyle, park versenyszám, férfi döntő - 15.30 és 18.45: bréktánc, férfi és női selejtező – Lobontiu Menotti Noris és Szarvák Csenge

június 23., vasárnap: - 10.30: bréktánc, női csoportkör - 13.30: bréktánc, férfi csoportkör - 16.45: bréktánc, férfi és női negyeddöntő, elődöntő, döntő - 15.30 és 17.35: férfi sportmászás, ügyességi (boulder) és nehézségi mászás, döntő