A kamatjövedelem utáni szocho már nem csak ideiglenes intézkedés

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után nemcsak 15 százalékos személyi jövedelemadót, hanem 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni, ami összesen 28 százalékos adóterhet jelent.

A 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet szerint eredetileg csak az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére volt szükséges a szociális hozzájárulási adó megfizetése. Azonban a Magyar Közlöny 2024. június 18-án megjelent 2024. évi XXIX. törvénye alapján a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény módosításával a szocho a kamatjövedelmek után már törvényben rögzített, állandó adókötelezettséggé vált. A változás 2024. augusztus 1-jétől lép életbe.

A befektetők számára fontos, hogy a kamatjövedelmek után fizetendő adó mértéke nem emelkedik, továbbra is 15 százalék szja és 13 százalék szocho terheli a hozamokat. Az érintett befektetési és megtakarítási termékek köre nem változik, így a lekötött és látra szóló betétek, befektetési alapok, biztosítások, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok után kell megfizetni a szochót.

A szochómentes lehetőségek köre sem változott, így továbbra is mentesek maradnak az állampapírok, az ingatlanbefektetési alapok, a 10 éve indult megtakarítási életbiztosítások, a lakástakarékok, lakástakarék-pénztári szerződések és a tartós befektetési számlákon elért hozamok. De a Bankmonitor szerint egy átmeneti rendelkezésből végleges előírás lett, ami lélektani hatással lehet a jövőbeni befektetési döntésekre.