Olaszország-Albánia 2-1 – ÉLŐ

Az Európa-bajnokság második játéknapjának utolsó mérkőzésén Olaszország és Albánia mérkőzése izgalmas fordulatokkal zajlott Dortmundban, ahol a címvédő olasz csapat kezdte meg idei szereplését.

A találkozó előtt az olasz válogatottat tartották az esélyesebbnek, hiszen korábbi négy összecsapásukból mindet megnyerték az albánok ellen, beleértve a 2018-as világbajnokság selejtezőit is, ahol otthon 2-0-ra, idegenben pedig 1-0-ra diadalmaskodtak. Az albán csapat azonban nem becsülhető le, mivel játékosaik jelentős része az olasz bajnokságban, a Serie A-ban szerepel, és ezt bizonyították a mérkőzés elején is, amikor Nedim Bajrami az Eb-k történetének leggyorsabb góljával már 22 másodperc után vezetést szerzett Albániának.

A kezdőcsapatok felállása a következő volt: Olaszország csapatában G. Donnarumma, Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco, Jorginho, Barella, Frattesi, Lo. Pellegrini, Chiesa és Scamacca kapott helyet, Luciano Spalletti irányításával. Albánia részéről Strakosha, Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj, Asllani, Ramadani, Bajrami, Asani, Broja és Seferi lép pályára, Sylvinho szövetségi kapitány vezetésével.

Az albánok gyors gólja után az olaszok gyorsan rendezték a soraikat, és a 11. percben Alessandro Bastoni egyenlített egy fejesből, majd a 16. percben Nicolò Barella távoli lövésével már az olaszok vezettek. Olaszország a fordítás után végig fölényben maradt, az albánoknak egy-egy jobb momentuma, nagyon helyzete volt csak. A kapus Strakosha bravúrjai nélkül sokkal nagyobb is lehetett volna az olaszok győzelme.

A csereként beállt Arbër Hoxha játéka ugyan hozott némi pluszt az albánoknál, de az olasz válogatott simán hatástalanította az ő próbálkozásait is a fáradó társak mellett, így komoly veszéllyel nem kellett számolni a címvédőnél. A 90. percben Rey Manaj egy nagy ívelt indítás után még veszélyeztette az olasz kaput, de Gianluigi Donnarumma bravúros védése kellett ahhoz, hogy biztos ne legyen meg az egyenlítés.

A nagy helyzet után egy berohanó szurkoló hozott még izgalmakat, és végül az 5 perc hosszabbítás sem hozott változást. Ezzel egy forduló után a B csoportban Olaszország és Spanyolország is egy-egy győzelemmel áll, Albánia és a horvátok nulla ponttal várják a folytatást.

Olaszország–Albánia 2–1

  • gólok: Bastoni 11', Barella 16', illetve Bajrami 1'
  • sárga lap: Pellegrini 21', Calafiori 51', illetve Broja 52', Hoxha'

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

B csoport

  • Spanyolország–Horvátország 3–0 (Morata 29., Ruiz 32., Carvajal 45+2.)
  • Olaszország–Albánia 2–1 (2–1) (Bastoni 11., Barella 16., ill. Bajrami 1.)

A B csoport állása az első forduló után:

  1. Spanyolország 3 pont
  2. Olaszország 3 pont
  3. Albánia 0 pont
  4. Horvátország 0

(Borítókép: Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!