Rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség összefüggéseire derült fény

Pécsi kutatók országos kutatást végeztek, amely jelentős összefüggéseket tárt fel a 2-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulása között. A kutatás során kiderült, hogy a cukorbetegség jelentősen növeli a szív-érrendszeri, a vesebetegség és különösen a daganatos betegségek kockázatát.

A Magyar Diabetes Társaság és a Pécsi Tudományegyetem által végzett vizsgálat során az évente újonnan diagnosztizált 50 ezer 2-es típusú cukorbeteg adatait hasonlították össze hétmillió nem cukorbeteg adataival. A kutatásból kiderült, hogy a cukorbetegeknél több mint négyszeres volt a daganat kialakulásának kockázata a nem cukorbetegekhez képest.

Wittmann István professzor, a kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy a fiatalabb cukorbetegeknél nagyobb volt a kockázatkülönbség, mint az idősebbeknél. Különösen aggasztó volt a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák kockázatának növekedése, amely a cukorbetegek körében 17,43-szoros, 8,81-szoros, illetve 6,67-szoros volt.

A kutatás egyik fontos megállapítása szerint a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása után fél éven belül ajánlott a daganatok szűrését elvégezni. Ez különösen fontos a fiatalabb cukorbetegek esetében, ahol elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelt jelentőséggel bír, de más daganattípusokra is érdemes figyelni. Az időben felfedezett elváltozások nagyobb eséllyel gyógyíthatók sikeresen.