Mallorcai épületomlás: Négy halálos áldozat és sok sérült

Csütörtök este összeomlott egy épület Mallorca tengerpartján, négy ember életét vesztette és több mint tizenhat személy megsérült, közülük heten súlyosan – számolt be a Guardian, a BBC, az ABC News és a helyi sajtó.

Palma de Mallorcán a kétemeletes Medusa Beach Club épülete dőlt össze. A regionális katasztrófaelhárítási központ egyik szóvivője szerint további emberek is rekedhettek a romok alatt, a mentésben tűzoltók és rendőrök vesznek részt.

Az épületben egy étterem üzemelt, ahol a padló beomlása következtében többen az alagsorba zuhantak, ahol szintén voltak vendégek és alkalmazottak. A sérültek többsége külföldi turista lehet, akik közül sokan Németországból érkeztek. A helyi rendőrség szóvivője a sajtónak azt mondta, az épület padlója a rá nehezedő túlsúly miatt omolhatott össze, de a pontos okot még vizsgálják. A helyszínen bámészkodókat megkérték, hogy maradjanak csendben, hogy meghallják a romok alatt rekedtek hangját.

A hatóságok jelenleg is vizsgálják az omlás okait, és egyelőre nem tisztázott, hogy a sérültek között dolgozók vagy nyaralók vannak-e. A helyi polgármester, Jaime Martínez és az alpolgármester, Javier Bonet is a helyszínre érkezett, hogy személyesen tájékozódjanak a helyzetről.

Palma de Mallorca tűzoltóparancsnoka, Eder García az El Pais-nak és más helyi médiának elmondta, hogy az áldozatokat már azonosították, de nemzetiségüket és azt, hogy turisták-e, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és közölte, hogy szorosan követi a legújabb fejleményeket, valamint kormánya kész minden szükséges segítséget megadni.

Az egyik tűzoltó rémálomszerűnek nevezte a jelenetet, és hozzátette, hogy amikor csapata megérkezett a helyszínre, az emberek sírtak és sikoltoztak. A mentőszolgálatok a helyi médiának elmondták, hogy nem sokkal éjfél után befejezték a mentési műveleteket és biztosították a területet. A tisztviselők hozzátették, hogy pszichológus szakértőket küldenek a helyszínre, hogy segítsenek azoknak, akiket trauma ért az eset miatt.

A tragédia miatt háromnapos gyászt rendeltek el a Baleár-szigetek fővárosában, és több párt is bejelentette, hogy felfüggeszti a hivatalosan pénteken kezdődő európai parlamenti választási kampányát.

(Nyitóképünkön a helyszínen dolgozó mentőalakulat látható. Fotó: AFP / Jaime Reina)