Magyarország európai szintű akciótervet dolgoz ki

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy Magyarország európai szintű akciótervet fog kidolgozni, amely az európai ipari vállalatok érdekeit veszi figyelembe az EU versenyképességi politikájának kialakításakor.

Nagy Márton, Magyarország nemzetgazdasági minisztere egy magas szintű találkozón képviselte az országot Brüsszelben, ahol a nettó zéró kibocsátási célt szolgáló iparról szóló rendelet (NZIA) végrehajtását és az Európa Platform felállítását tárgyalták. A 2024. május 23-án megtartott ülésen a miniszter kiemelte Magyarország elkötelezettségét a zöld energia alkalmazását és előállítását elősegítő technológiák gyártásának támogatása mellett. Hangsúlyozta, hogy a zöldítést a versenyképesség megőrzése mellett kell végrehajtani, figyelembe véve az erős és versenyképes uniós gazdaság érdekét, valamint az Egyesült Államok és Kína előrehaladásával való lépéstartást.

A miniszter szerint a következő évtizedben a zöld újraiparosítás lehet a magyar gazdasági növekedés fő hajtóereje, amely összefügg a kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítmény emelésével. Ebben fontos szerepet játszik a beruházási ráta magas szinten tartása, a képzett munkaerő rendelkezésre állása, valamint a mesterséges intelligencia és a modern technológiák használata.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kormány számára kiemelt cél a hazai ipari KKV-szektor beszállítói pozíciójának erősítése, a nemzeti bajnokok kinevelése és támogatása, valamint az iparhoz kapcsolódó szolgáltatások, különösen a logisztika fejlesztése.

Európai szintű akcióterv

Magyarország elkötelezett a zöld gazdasági termelési kapacitások, így az elektromos autógyártás és az akkumulátorgyártás növelése mellett. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a tagállami és uniós intézkedések, szabályozások kialakításakor technológiailag semleges megközelítésre van szükség.

A miniszter kiemelte, hogy a KKV szektort célzó támogatási programokra van szükség, amelyek az NZIA célkitűzéseivel összhangban segítik a vállalkozások technológiai fejlődését és fenntartható működését. Hozzátette, hogy Magyarország európai szintű akciótervet fog kidolgozni a zöld termelési kapacitások elősegítése és az elektromos közlekedésre való átállás gyorsítása érdekében, amely egyaránt célozza a gyártói és a vásárlói oldalt is.

A szabályozási környezetnek azt is tükröznie kell, hogy a nukleáris technológiákat alkalmazókat ne érje hátrányos megkülönböztetés. Nagy Márton szerint fontos lépés, hogy a NZIA kapcsán a nukleáris technológiák bekerültek a technológiai felsorolásba, amely mellett Magyarország érvelt, hiszen Paks2 megvalósítása nem csak a zéró kibocsátás elérése, hanem az energiaszuverenitás biztosítása szempontjából is kulcsfontosságú.

A miniszter kifejtette, hogy a magánbefektetők érdekeltté tétele a nukleáris energia fejlesztésében elengedhetetlen a klímacélok eléréséhez, és az innováció mentén olyan támogatási rendszereket kell kidolgozni, amelyek magánfinanszírozást is bevonnak a nukleáris energia fejlesztésének finanszírozásába.