Újabb királyi esküvő közeleg

Idén nyáron Hugh Grosvenor, a Westminster hercege és Vilmos herceg, valamint Harry herceg fiainak keresztapja mondja ki a boldogító igent. A királyi családhoz szorosan kötődő arisztokrata június 7-én köti össze életét Olivia Grace Hensonnel.

A brit királyi család tagjai közül legutóbb Beatrix hercegnő házassága került be a történelemkönyvekbe 2020. július 17-én. A királyi esküvők mindig is nagy figyelmet kapnak, de mivel ezek az események ritkák, különleges jelentőséggel bírnak. A hercegnő esküvője előtt Harry herceg és Eugénia hercegnő, valamint Vilmos herceg és Károly herceg is megházasodott, utóbbi 2005-ben vette el Camilla Parker Bowles-t.

Hugh Grosvenor, aki 1991. január 29-én született Londonban, Gerald Grosvenor, Westminster 6. hercegének és Natali Grosvenornak az egyetlen fiaként, a Romanov család leszármazottja. Keresztapja a jelenlegi uralkodó, III. Károly, édesanyja pedig Vilmos herceg keresztanyja, Diana hercegné testvére volt. Grosvenor a királyi családhoz való közelisége révén György és Archie herceg keresztapja is.

A Grosvenor család cheshire-i Eaton Hallban nevelkedett, ahol Hugh a helyi általános iskolába járt, majd a Mostyn House School és az Ellesmere College-ban tanult, ahol közszolgálatból szerzett diplomát, és a labdarúgócsapat kapitánya volt. Később a Newcastle-i Egyetemen tájgazdálkodásból szerzett diplomát, majd több munkahelyen is kipróbálta magát, többek között a Bio-beannél és a Wheatsheaf Groupnál is dolgozott.

Westminster hercege

2016-ban édesapja halála után Hugh Grosvenor megörökölte a Westminster hercege címet és a család vagyonát, amelyet a Grosvenor Group vagyonkezelő cégnél tartanak, ahol ő a tulajdonos és elnök. A cég ingatlanfejlesztéssel és befektetésekkel foglalkozik Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Az örökség adómentessége miatt nem kellett szembesülnie a szokásos 40 százalékos illetékkel. A vagyon haszonélvezőjeként Grosvenor jótékony célokra is fordítja a pénzt, például a koronavírus-járvány alatt 12,5 millió fontot adományozott.

Rajta a világ szeme

Westminster hercege legutóbb III. Károly megkoronázásán vett részt zászlóhordóként, és Cheshire megye helyettes lordhadnagyának nevezték ki. Június 7-én azonban saját esküvője lesz a figyelem középpontjában. A chesteri katedrálisban fogad örök hűséget Olivia Grace Hensonnek, Eugénia hercegnő egykori iskolatársának. A lakodalomra több mint négyszáz vendéget várnak Eaton Hallban, a Grosvenor család birtokán. A Daily Mail szerint Harry herceg, III. Károly, Kamilla királyné és Katalin hercegné nem vesz részt az eseményen, mivel az uralkodó és neje Franciaországba utaznak a normandiai partraszállás évfordulójára emlékezni. Vilmos herceg azonban visszautazik, hogy képviselje a királyi családot az esküvőn.

Katalin hercegné portréja vitát váltott ki

A királyi család tagjai között Katalin hercegné ismét a figyelem középpontjába került, de ezúttal egy új portréja miatt, amelyet Hannah Uzor brit-zambiai művész készített, és amely a Tatler magazin júliusi címlapján debütált. A portré, amelyen a hercegné fehér ruhában, kék szalaggal és tiarában látható, széles körű kritikát kapott az interneten. A közvélemény szerint a festmény nem hasonlít eléggé Katalinra, és sokan úgy vélik, hogy a művész nem sikerült elkapnia a hercegné valódi megjelenését. A New York Post által idézett kommentek szerint a portré minősége legfeljebb egy középiskolai rajzóra szintjét éri el, és sokan azt gondolják, hogy a művész nem rajong a hercegnéért.