Úttörő műanyag, ami magától indul bomlásnak

Amerikai kutatók egy új típusú műanyagot fejlesztettek ki, amely képes önmagát lebontani a földbe kerülve, köszönhetően egy hozzáadott baktériumnak.

A Kaliforniai Egyetem kutatói által kifejlesztett műanyag forradalmasíthatja a műanyagipart és jelentősen csökkentheti a műanyaghulladék mennyiségét. A Nature Communications tudományos lapban közzétett tanulmány szerint ez a technológia lehetőséget teremthet a jelenleg újrahasznosíthatatlan termoplasztikus poliuretán (TPU) ártalmatlanítására.

A TPU egy rendkívül tartós műanyag, amelyet gyakran használnak telefonok tokjainál, cipőknél és autóalkatrészeknél. Az új kutatási eredmények értelmében ez a kemény műanyagfajta, amely jelenleg nehezen újrahasznosítható, mostantól önmagát emésztő műanyaggá válhat.

A kutatók a műanyagevő Bacillus subtilis baktérium spóráit adták hozzá a TPU-hoz, így előállítva egy olyan anyagot, amely használat közben megegyezik a hagyományos műanyagokkal, de ha megsérül, aktiválódik a bomlási folyamat.

A technológia alkalmazásának korlátja, hogy a baktériumok nem bírják a műanyaggyártás során keletkező magas hőmérsékletet. A kutatók ezért genetikailag módosították őket, hogy ellenálljanak a 135 Celsius-fokos hőnek, és a tesztek során a spórák 95–100 százaléka túlélte a gyártási folyamatot.

A kísérletek során a törött műanyag darabokat a földbe helyezve indult meg a bomlás. A talaj nedvessége és tápanyagai hatására a baktériumok aktiválódtak és elkezdték emészteni a TPU-t, öt hónap alatt a műanyag több mint 90 százalékát lebontva.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a felfedezésük skálázható-e, és ha igen, milyen hatással lesz ez a gyártási költségekre.