Elon Musk: Egy éve van az emberiségnek, 2025-ben taszít le minket a mesterséges intelligencia

Elon Musk szerint az általános mesterséges intelligencia (AGI) hamarabb érkezik meg, mint várták, és már 2025-ben meghaladhatja az emberi intelligencia szintjét.

Elon Musk új jóslata szerint az AGI-modellek képességei nagyjából 2025-ben léphetik át az emberi intelligencia küszöbét, és ez a helyzet fennmaradhat, amíg a gyártók képesek kielégíteni a technológia működéséhez szükséges igényeket. A milliárdos üzletember ezt a norvég Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával, Nicolai Tangennel folytatott beszélgetés során osztotta meg.

Musk az utóbbi időben különös figyelmet fordít az AGI-ra, amely az emberi intelligenciával vetekszik, vagy akár felülmúlhatja azt. Bár korábban a fejlesztések szüneteltetését szorgalmazta, 2023-ban olyan céget alapított, amely a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t szeretné felülmúlni.

A Meta egyik vezetője, Yann LeCun szerint azonban 2025-re nem valószínű, hogy elkészül az AGI, annak ellenére, hogy a vállalat jelentős erőforrásokat fektet a fejlesztésbe. Musk korábbi jóslata szerint 2029-re készülhet el az AGI, míg a Google DeepMind társalapítója, Demis Hassabis 2030-at jósolt.

Musk szerint a fejlesztések sebességét eddig a hardver hiánya korlátozta, mivel az Nvidia nem tudott elegendő chipet gyártani az erősebb MI-k megépítéséhez. Musk, aki az OpenAI társalapítója volt, 2015-ben távozott a cégtől egy nézeteltérés miatt, és 2023-ban elindította saját vállalatát, az xAI-t, amelynek értékét jelenleg 18 milliárd dollárra becsülik. A milliárdos most befektetőket keres a fejlesztésekhez, és úgy véli, hogy vállalata képes lesz legyőzni az OpenAI-t, és jobb modellt építeni a GPT-4-nél.

Musk a múlt héten elmondta, hogy nem nyűgözte le az OpenAI új, GPT-4 modellje és nem sokáig marad a ChatGPT egyeduralkodó.