Meghalt Richard Foronjy, a Volt egyszer egy Amerika sztárja

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Richard Foronjy, aki bűnözői múltját maga mögött hagyva vált ismert színésszé, és olyan neves filmekben tűnt fel, mint a Serpico, az Éjszakai rohanás, a Segítő kezek a Carlito útja és a Volt egyszer egy Amerika.

Richard Foronjy élete során több mint húszszor került letartóztatásra különböző bűncselekmények, többek között hamisítás, bankrablás és hitelkártya-rablás miatt. Egy 1987-es interjúban, amelyet Vernon Scott UPI munkatársának adott, elmondta, hogy "bűnös szinte mindenben, kivéve a kábítószert és az emberölést" .

A színészet felé fordulva Hollywoodban főként rendőrök és csalók megformálására specializálódott, és maga is úgy érezte, hogy ezeket a szerepeket különösen jól tudja alakítani, mivel gyakran találkozott a rendőrökkel letartóztatásai során .

Foronjy 1937. augusztus 3-án született Brooklynban, és mint "dühös gyerek" nőtt fel, akit nem érdekelt semmi. Soha nem járt középiskolába, megnősült és négy gyermek édesapja lett. A bűnözés világába csalások és hamisítások révén csöppent, majd édességboltok és bankok kirablásával folytatta. Az első bankrablása során 170 000 dollárt zsákmányolt, amit később pazarlóan elköltött és Európába utazott, de végül a törvény keze utolérte .

A börtönben töltött idő alatt Foronjy több mint 500 könyvet olvasott el, megtanult gépelni, és a Kojak című sorozat hatására döntött úgy, hogy színész lesz. Hentesként dolgozott, színjátszó órákat vett, és egy ügynök segítségével szerepet kapott a Serpico című filmben. 1975-ben költözött Hollywoodba, ahol színészi karrierje tovább bontakozott ki. Emlékirata, a From the Mob to the Movies 2020-ban jelent meg .