A napi marihuánahasználat megelőzte a napi alkoholfogyasztást az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a marihuánahasználat napi szinten már gyakoribb, mint a napi alkoholfogyasztás, egy országos felmérés eredményei szerint, amely az 1979 és 2022 közötti időszakban gyűjtött önbevalláson alapuló adatokat elemezte.

A felmérés szerint 2022-ben 17,7 millió ember használt naponta vagy majdnem naponta marihuánát, míg a napi alkoholfogyasztást 14,7 millióan jelentették. Ez jelentős növekedés a 1992-es adatokhoz képest, amikor a napi marihuánafogyasztók száma még kevesebb mint 1 millió volt. Az alkohol továbbra is szélesebb körben elterjedt, de 2022 az első év, amikor a rendszeres marihuánahasználat megelőzte a napi vagy majdnem napi alkoholfogyasztást.

Jonathan Caulkins, a Carnegie Mellon Egyetem drogkutatója szerint a kannabiszhasználók körülbelül 40 százaléka fogyasztja azt napi vagy majdnem napi szinten, ami hasonlóságot mutat a dohányzási szokásokkal, és eltér a tipikus alkoholfogyasztástól. Caulkins a tanulmányban elismerte, hogy a közvélemény elfogadottságának növekedésével az emberek hajlandóbbak lehetnek a marihuána-használat bejelentésére, ami fokozhatja a növekedést.

A napi marihuánafogyasztók magas száma aggodalomra ad okot, mivel ez növelheti a problémás kannabiszhasználat és a függőség kialakulásának esélyét, valamint fokozhatja a pszichózis kockázatát is. A kutatások azt mutatják, hogy a nagy gyakorisággal fogyasztók nagyobb valószínűséggel válnak marihuánafüggővé.

A legtöbb államban ma már engedélyezett a gyógyászati vagy rekreációs célú marihuána, bár szövetségi szinten továbbra is illegális. Novemberben a floridai választók döntenek a rekreációs célú kannabiszt engedélyező alkotmánymódosításról, a szövetségi kormány pedig a marihuána kevésbé veszélyes drogok közé való átsorolásán dolgozik. Az Egyesült Államok felében a marihuána már legálisnak számít, ezért egyre többen merik bevallani a fogyasztását.