„Ezek a fiatalok szimbólumai az emberiség általános esendőségének”

A fiatalos, mindent felkutatni akaró kíváncsiság hajtotta, netán a vélt dicsőség a bátorsága bemutatása miatt? Későbbi lájkok egy szelfiért? Szegény fiúnak talán a mesterséges álmában lesz lehetősége ezen merengeni, még szerencsésebb esetben már éberen, a rehabilitációja alatt.

Évente egy-két hasonló eset történik a MÁV területén, főleg fiatalok másznak a vonatokra gondatlanul, a 25 ezer voltos magasfeszültségű vezetékek alá. A legtöbb halálos kimenetelű. Mindegyik esetben egy a közös: a fizika törvényei ismeretének hiánya, a láthatatlan veszélyekkel való dacolás. A „nem gondoltam, hogy”... Egyszerű lenne csak lehülyézni egy ilyen fiatalt, de akkor magunk is egy könnyelmű, szellemi baleset áldozataivá válnánk.

Ezek a fiatalok szimbólumai az emberiség általános esendőségének és a versengésben való győzni akarás zsigeri törekvésnek egyaránt. Nem gondoltuk, hogy az űrverseny következményeként véget érhet a hidegháború. Hogy a Holdról visszatekintve, meglátja az ember, hogy bolygónk csak egy száguldó kavics az univerzum egy kivételes szegletében. Tekintsünk egy esendő fiatalra is úgy, hogy egy közülünk, ami vele történt, az velünk történt. Magunkat lehet megjavítani: jobb oktatással, jobb ellenőrzéssel. Matyi, gyógyulj meg, mi is igyekszünk!