Bálizs Bence: Megharcoltunk a szabadságunkért, és meg is lett az eredménye

Turbulens napokat él meg a magyar jégkorong-válogatott, amely a bolzanói divízió I/A-s világbajnokságon a nehézségek ellenére is feljutott a világelitbe. A csapat kiemelkedő alakja, a kapus Bálizs Bence volt, akivel a mentális erőről, karakterről és a feljutásról beszélgettünk.

Bálizs Bence minden mérkőzésen a kapuban állt, és a rá irányuló 160 lövésből 152-t hárított. Ez a teljesítmény a mindennapi elszántságának és a hokihoz való hozzáállásának köszönhető. Bálizs reméli, hogy hamarosan más magyar jégkorongozók is hasonlóan magas szintet érnek majd el, ami a sportág előrelépését jelentené.

A magyar válogatott célja, hogy stabil tagja legyen az A csoportnak, és a jövőben még több fiatal játékos szerepeljen magas szintű bajnokságokban. Bálizs szerint a tendencia fenntartása esetén a válogatott még jobb eredményeket érhet el.

A válogatott felkészülése a világbajnokságra nem kezdődött zökkenőmentesen, hiszen a lengyelországi túrán két vereséget szenvedtek el. Bálizs szerint a lengyelek keményebben készültek, míg a magyar csapat akkor még lazábban vette a felkészülést. A kapus személy szerint rozsdásnak érezte magát, mivel majdnem egy hónapot kihagyott a meccseket illetően.

Bálizs elmondása szerint a válogatott tagjai nem foglalkoznak a közösségi médiában megjelenő szélsőséges véleményekkel. A lengyelországi vereségek után a csapat mentálisan és szakmailag is túllépett a történteken, és profi hozzáállással készült a következő meccsekre.

A kapus szerint a külföldi játék új lendületet adott neki, és célja, hogy folyamatosan fejlődjön. A norvég klubcsapatnál való játék is ennek a törekvésnek az eredménye.

A Románia elleni vereség után a csapat nem veszítette el a fókuszt, és a következő meccsekre koncentráltak. Bálizs szerint a válogatott nagyon karakteres, és a szabadságukért megharcolva meg is lett az eredménye.

Bálizs Bence a jégen és az öltözőben is stabil pontja a válogatottnak. Bár meccsek előtt inkább zenét hallgat és saját magára koncentrál, ha a csapat érdekét szolgáló vagy bántó dolgok történnek, akkor felszólal és cselekszik.