OTP Bank: Impozáns eredmények az első negyedévben

Az OTP Bank jelentős, a várakozásokat meghaladó, 239,962 milliárd forintos konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el 2024 első három hónapjában, ami 126 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztató alapján az idei első negyedévben 239,962 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami jelentős, 126 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők által várt 221,645 milliárd forintos eredményt is meghaladta ez az érték.

A bank működési eredménye éves bázison 40 százalékkal, 334,330 milliárd forintra nőtt, míg az összes bevétel 28 százalékkal, 597,615 milliárd forintra emelkedett. A nettó kamatbevétel 40 százalékos növekedéssel 435,345 milliárd forintra, a nettó díjak és jutalékok pedig 17 százalékkal, 121,161 milliárd forintra nőttek egy év alatt.

A negyedéves konszolidált működési költségek a szezonálisan magas előző negyedévi bázishoz képest 8 százalékkal csökkentek, de egy év alatt 15 százalékkal, 263 milliárd forint fölé nőttek. A mérlegfőösszeg is jelentősen, 36 175 milliárd forintról 41 481 milliárd forintra bővült.

Az OTP Bank jelentése kiemeli, hogy 2024 első negyedévétől megváltozott a tőzsdei jelentésben bemutatott korrekciós tételek köre, amely mostantól csak a goodwill értékvesztést és az akvizíciók közvetlen hatását tartalmazza.

A menedzsment korábbi előrejelzése változatlan maradt, amely szerint az OTP Bank a 2024-es évre javuló GDP-növekedést, csökkenő inflációt és kamatkörnyezetet vár. A hitelkereslet növekedése várhatóan kedvező lesz, a nettó kamatmarzs pedig a 2023-as szinten maradhat.

A negyedéves adózás utáni eredményt több negatív tétel is befolyásolta, többek között a magyarországi bankadó, extraprofitadó, tranzakciós illeték és a kárrendezési alapba történő befizetés, valamint a betétbiztosítási díjak Bulgáriában, Szlovéniában és Romániában. Ha ezeket a tételeket időarányosan számolták volna el, az adózás utáni eredmény 283 milliárd forint lett volna.

A csoportszintű eredmények tekintetében minden leánybank nyereséges volt, és a konszolidált adózás utáni eredmény 74 százaléka a külföldi csoporttagoknál keletkezett.

A konszolidált teljesítő hitelállomány árfolyamszűrten 1 százalékos organikus növekedést mutatott, a fogyasztási hitelek 4 százalékkal, a jelzáloghitelek 3 százalékkal bővültek, míg a nagyvállalati hitelek stagnáltak és a kkv-hitelek 9 százalékkal csökkentek. Magyarországon a jelzáloghitelek növekedése meghaladta a fogyasztási hitelekét. A betétállomány is hasonlóan, 1 százalékkal bővült.

Az OTP Bank részvényei a BÉT prémium kategóriájában szerepelnek, és az elmúlt évben 10 540 és 18 600 forint között mozogtak.