Az angolérettségi napja van ma

Csütörtök reggel 9 órakor vette kezdetét az angolérettségi vizsga. A diákok hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgáztak, és most az idegen nyelvi vizsgák sorában az angol nyelv következik.

A 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakában folytatódik a diákok tudásának megmérettetése. Az angol nyelvből középszinten 34 491, emelt szinten pedig 20 821 diák ad számot tudásáról.

Ez az érettségi időszak különleges jelentőséggel bír, mivel azok a diákok is érettségiznek, akik 2020-ban kezdték meg tanulmányaikat az új Nemzeti alaptanterv szerint. Azonban az angolérettségi követelményei nem változtak, a diákok a korábbi évek követelményeivel számolhatnak.

Az idegen nyelvi vizsgák mind középszinten, mind emelt szinten négy részből állnak: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése és íráskészség.

A tavalyi középszintű angolérettségin a diákok többek között kutyákról, stresszről, városi könyvtárakról, hegyen lévő internetelérésről és szabadulószobákról szóló szövegértési feladatokat kaptak. A nyelvhelyességi részben légiutas-kísérőkkel, Jane Goodallal és egy amerikai elnök anekdotájával kapcsolatos feladatok voltak. A hallott szöveg értésénél cukorról, Mary Poppinsról, a Simon and Garfunkel együttesről és egy archeológussal készült interjúról szóló felvételeket hallgathattak meg. Az íráskészséget felmérő részben pedig egy cambridge-i program összeállítása és egy macskák miatt aggódó lánynak írt válaszlevél írása volt a feladat.