Az Apple új vezérigazgatója: a váltás lehetőségei

A Bloomberg jelentése szerint, bár jelenleg nincs konkrét jele annak, hogy változás következne be az Apple vezérigazgatói posztján, több személy is szóba jöhet Tim Cook utódjaként.

Tim Cook, aki 2011 óta tölti be az Apple vezérigazgatói székét és idén tölti be 64. életévét, még legalább három évig a cég élén maradhat. A Bloomberg jelentése, amely az Apple belső működését jól ismerő emberekkel folytatott beszélgetéseken alapul, felveti Jeff Williams operatív igazgató nevét mint lehetséges utódot, ha hamarosan változásra kerülne sor. Williams, aki mindössze két évvel fiatalabb Cooknál, korábban egyértelmű várományosnak számított a vezérigazgatói posztra. Azonban az Apple igazgatótanácsa hosszú távú vezetőt keres, aki akár egy évtizedig is a cég élén maradhat, ami Williams esetében már kevésbé valószínű.

Az Apple egyik régóta dolgozó vezetője szerint öt évvel ezelőtt még egyértelmű volt, hogy Jeff Williams lenne a következő vezérigazgató. A helyzet azonban változott, és ha Cook még három évig vezérigazgató marad, akkor John Ternus, az Apple hardverfejlesztésért felelős vezető alelnöke válhat a legvalószínűbb utóddá. Ternus az elmúlt években egyre láthatóbb szerepet töltött be az Apple-nél, és rendkívül közkedvelt a cég belső körében. Ternus 49 éves kora miatt valószínűbb, mint a vezetői csapat többi tagja, hogy hosszú ideig a cégnél marad.