A Fed jegybankárai a kamatpályáról és a munkaerőpiaci adatokról nyilatkoztak

Az amerikai jegybankárok szerint a kamatpálya jövője továbbra is bizonytalan, és a kamatok változatlanok maradnak, amíg az infláció nem éri el tartósan a két százalékos célt.

Susan Collins, a Boston Fed elnöke szerint a kamatok nem változnak, amíg az infláció tartósan nem éri el a két százalékos célt. Neel Kashkari, a Minneapolis Fed képviselője hasonlóan nyilatkozott, összhangban a jegybank legutóbbi ülésén megfogalmazott üzenetével.

A következő napokban további jegybankárok nyilatkozatát várják, és a munkanélküli segélykérelmek alakulásáról is információk érkeznek majd csütörtökön. A jegybanki nyilatkozatok hatására a kötvényhozamok enyhe emelkedést mutattak.

Az infláció az Egyesült Államokban a várt szint felett alakul, míg a munkaerőpiac láthatóan enyhül, ami növeli a kamatkilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot. A Munkaügyi Minisztérium legújabb jelentése szerint a május 4-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok alapján 231 ezer új munkanélküli segélykérelem érkezett, ami 22 ezerrel több az előző hetinél és meghaladja a közgazdászok által várt 215 ezres értéket. Az év nagy részében a kérelmek száma 194 000 és 225 000 között ingadozott, tehát a mostani adat a munkaerőpiac lassulásának jele lehet.

A múlt heti emelkedés mögött részben szezonális tényezők állhatnak, tekintettel arra, hogy az iskolai tavaszi szünet időszaka már lezárult. A friss adatok megerősítik a munkaerő-piaci folyamatok romlását, hiszen áprilisban féléves mélypontra esett az új munkahelyek száma, míg márciusban a nyitott álláshelyek száma három év óta nem látott mélypontra süllyedt. A lassuló munkaerő-piaci dinamika miatt a Fed idén két kamatcsökkentést helyezett kilátásba, amivel kapcsolatban a pénzügyi piacok arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szeptemberben kezdheti meg enyhítési politikáját. Az amerikai tőzsdék egyébként stagnálással nyitottak, vagyis nem látszik, hogy az adatra rövid távon erősödtek volna a kamatcsökkentési várakozások, míg a dollár kissé gyengült a hírre.