Tibeti zászlókkal várják a hazánkba látogató kínai elnököt

A Deák téren három napos területfoglalási engedéllyel rendelkeznek azok a tibetiek, akik a kínai elnök, Hszi Csin-ping látogatása alkalmával és a kínai elnyomás ellen kívánnak tiltakozni Budapesten.

A tibeti tüntetők zászlókkal és egy nagyméretű, 5x5 méteres "Free Tibet" feliratú molinóval készültek, amelyet azonban még a reggeli órákban nem sikerült kiakasztaniuk. Tsewang Thincey, az egyik tüntető a 444.hu-nak elmondta, hogy nem találtak megfelelő nagy fát a molinó kifeszítéséhez, ezért egyelőre csak egy padra terítették ki.

A tüntetők elárulták, hogy bár a Karmelita kolostor környékén is szerettek volna demonstrálni, oda nem kaptak engedélyt. A választás így a Kálvin tér és a Deák tér között dőlt el, végül az utóbbi mellett döntöttek, remélve, hogy ott több kínai turistával tudnak majd párbeszédet kezdeményezni. Tsewang Thincey szerint nem várják, hogy a kínai elnök konvoja az ő demonstrációjuk előtt haladna el, valószínűleg ezért is kapták meg a Deák teret.

Magyarországon összesen öt tibeti él, akik mind részt vesznek a tüntetésen, de a szervezők külföldön élő tibetieket is várnak. Amikor arról érdeklődtünk, hogy terveznek-e más akciót is, a válasz az volt, hogy az titkos, így nem kívántak róla nyilatkozni.

A rendőrségtől is érdeklődtünk, hogy milyen szempontok alapján dönthettek a tüntetők a két helyszín között, de a cikk megírásának idején még nem kaptunk választ. A kínai elnök szerda délután érkezik Magyarországra, és a látogatása miatt fél Budapest lezárásra kerül. Hszi Csin-ping a szerdai Magyar Nemzetben egy Magyarországnak szóló szerelmes levélnek is beillő írást jelentetett meg.

(Címlapképünk archív, illusztráció.)