Joe Biden: A gyűlölet újjáéledése október 7-én

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet újra megjelent 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást hajtott végre izraeliek ellen, mondta Joe Biden amerikai elnök egy washingtoni megemlékezésen.

Joe Biden elnök a Holokauszt Emlékmúzeum megemlékezésén beszélt arról, hogy a Hamász indította a terrort, izraeliekkel kegyetlenkedett, túszokat ejtett, és tart fogva ma is. Az elnök elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és kiemelte, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás és zaklatás, miközben antiszemita poszterek és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg.

Biden hozzátette, hogy az antiszemitizmusnak, a gyűlöletbeszédnek és az erőszakkal való fenyegetésnek nincs helye az amerikai egyetemeken, sem az Egyesült Államokban. A BBC beszámolója szerint az elnök figyelmeztetett az antiszemitizmus "vad emelkedésére" az Egyesült Államokban és világszerte.

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke, a Capitoliumban tartott Holokauszt megemlékezésen beszélt arról, hogy az amerikai egyetemek ellenséges közeggé váltak a zsidó diákok számára. Johnson szerint az egyetemi karok, amelyek korábban kutatásaikról voltak híresek, most "Hamász-párti tüntetőkkel fognak össze, hogy globális intifádára szólítsanak fel".

A tüntetések több amerikai egyetemen is folytatódtak. A George Washington Egyetemen az aktivisták arra szólították fel a rendőrséget, hogy ne avatkozzon közbe, és követelték, hogy az intézmény szakítsa meg minden kapcsolatot az Izraelhez üzleti szálakon keresztül kötődő vállalkozásokkal. A Chicagói Egyetemen a rendőrök rohamfelszerelésben számolták fel a tüntetők által kialakított sátortábort.