Keserű valóság: ennyivel lesz drágább az ingatlanunk fenntartása

A Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke, Szabó László szerint idén körülbelül 20 százalékkal nőhet az ingatlanok üzemeltetésének költsége az infláció, a személyi kiadások és az energiahordozók árának emelkedése miatt.

A LOSZ elnöke az Economxnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a költségvetési hiány tavaly több mint 4000 milliárd forint volt, amiből jelentős részt, körülbelül 1300-1400 milliárd forintot a rezsicsökkentésre fordítottak. A rezsicsökkentési rendszer jelenleg is érvényben van, de annak jövőbeli változásait senki sem tudja előre megmondani. A panel és blokk technológiával épült lakások lakói, akiknek száma 2,5-3 millió között lehet, részesülnek elsősorban ebből a kedvezményből.

A kormányzat a távfűtéssel rendelkező lakóingatlanok számára 2023 októbere és 2024 márciusa között további 160 milliárd forintos támogatást biztosított, ami jelentős költségnövekedést vetít előre a lakásszövetkezetek és társasházak számára is.

Ezek dobják meg a költségeket

Az ingatlanok üzemeltetési költségei között a személyi kiadások és az energiahordozók árának alakulása a legjelentősebb tényezők. A LOSZ elnöke szerint a karbantartási költségek is fontosak, hiszen az alapanyagok és építőipari termékek árai 25-30 százalékkal emelkedtek 2023-ban. A víz- és csatornadíjak esetében a nem lakossági fogyasztóknál 250-300 százalékos emelkedések is előfordultak, ami a kormányzat által átvett helyi regionális vízművek működtetésének és tulajdonjogának egységesítésével függ össze.

Elhúzódó háborús helyzet

A kormányzat célja a pénzügyi hiány csökkentése 2024-re, de a háborús vészhelyzet miatt a piaci szereplők és a lakosság számára nem biztosított a megfelelő előrelátás és tervezhetőség. Az Országgyűlés a 2025. évi költségvetés tervezetét csak idén novemberben fogja tárgyalni, ami szintén bizonytalanságot jelent. A lakásszövetkezetek és társasházak esetében azonban a vállalkozási vagy bérleti díjakból származó bevételek mérsékelhetik a költségnövekedést.

Az infláció is hatással lesz a költségekre

A magas infláció közvetlenül érinti a lakossági ingatlanokat, így a tulajdonosoknak fel kell készülniük a közös költségek emelkedésére. A LOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a lakóközösségek rendelkezzenek megfelelő pénzügyi tartalékkal a váratlan kiadások és a tervezhető karbantartások finanszírozására. A Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületétől származó információk szerint a közös költség átlagosan 20 százalékos emelkedésére lehet számítani, amelynek fő oka a halaszthatatlan felújítások megnövekedett szükségessége.