Ingyenes japán filmfesztivál Magyarországon

Egy év kihagyás után idén újra megrendezésre kerül a JFF Online Japán Filmfesztivál, melyet a Japán Alapítvány Budapesti Iroda szervez online formában. 2024. június 5. és július 3. között 23 kortárs japán filmet és 2 minisorozatot nézhetünk meg ingyenesen, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal.

A fesztivál kínálatában számos figyelemre méltó alkotás található. Ilyen például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe-díjas klasszikusa, Josino Kóhei Csúcsanimék! című filmje, amely a Japán Filmakadémia Díján idén 10 jelölést kapott és a Legjobb Új Színész Díját is elnyerte, valamint Koizumi Norihiro Az engem meghatározó vonalak című filmje, amely a 2023-as Kinema Junpo Awards-on díjazott lett.

Josino Kóhei Csúcsanimék! című alkotása két filmrendező versengésén keresztül mutatja be az anime iránti szenvedélyt, és a film animációs jeleneteit a Production I.G. csapata készítette. Koizumi Norihiro filmje, Az engem meghatározó vonalak, egy fiatal férfi veszteségéről és újjászületéséről szól, a főszereplőket Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja alakítják, a film látványvilágát pedig a szumi-e, a hagyományos japán tintafestészet gazdagítja.

Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című filmje egy általános iskolai tanárnő és tanítványai történetét meséli el, akiket a háború és az idő próbára tesz. A film 1955-ben a Golden Globe-on nyerte el a legjobb külföldi film díját, és a Velencei Filmfesztiválon is jelölték.

Fudzsii Mami, a Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya szerint a fesztivál célja, hogy a magyar közönség számára bemutassa a japán filmek széles választékát, beleértve a klasszikusokat, az animetörténelem fontos alkotásait, horror rövidfilmeket és a legújabb sikereket. Idén először két minisorozat is szerepel a programban.

A fesztivál alatt a filmeket és minisorozatokat a megadott weboldalon keresztül lehet megtekinteni, a filmeket június 5. és 19. között, a minisorozatokat pedig június 19. és július 3. között érhetik el a nézők, 48 órás időtartamra többször is megtekinthetők.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre, hogy elősegítse a nemzetközi kulturális kapcsolatokat és a japán nyelv, valamint kultúra terjesztését. A Budapesti Iroda 1991 óta működik, és számos kulturális programot, könyvtárat, valamint nyelvtanfolyamokat kínál.

A JFF Online Japán Filmfesztivál 2021 óta több mint 20 országban mutatja be a japán filmeket, és további információk a Japán Alapítvány honlapján találhatók.