A magyar kórházak pénzügyi helyzete és az egészségügyi ellátás kihívásai

Az inflációval megegyező korrekcióra van szükség a kórházak eszközbeszerzéseiben, és a háromhavonta rendezendő kifizetetlen számlák is fontosak a stabilitás megőrzésében – hangzott el a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

A Magyar Kórházszövetség háromnapos konferenciájának első napján, Mátraházán számos téma került terítékre, többek között a kórházi adósságok, a sürgősségi ellátás ellenőrzése és a szűrőbuszok működése is. Révész János, országos kórház-főigazgató és Somogyi Aliz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója is előadást tartott. Révész János szerint a kórházak adóssága folyamatosan termelődik, és a BAZ vármegyei kórház esetében 2023-ban kezdődött meg a kifizetetlen számlák sokasodása, az adósságállomány fél év alatt 3,5 milliárd forintra nőtt, és 2024-re várhatóan 6 milliárd forint adósságot halmoznak fel. A Magyar Államkincstár adatai szerint március végén az adósság 90,8 milliárd forint volt, az orvosegyetemekkel együtt pedig meghaladja a 116 milliárd forintot is – tette hozzá Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Somogyi Aliz hangsúlyozta, hogy az adósság felhalmozódásának lassítása és megakadályozása mellett szükség van az inflációval történő korrekcióra az eszközbeszerzések terén, és a lejárt tartozásokat három havonta korrigálni kell. A kórházi adósság halmozódásában szerepet játszik a kártérítési perek számának növekedése és a köz-és magánegészségügy helyzetének rendezése is fontos lenne, valamint a magánszektor elszívó hatása is jelentős.

Szondi Zita, az OKFŐ alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese az intézményi ellenőrzések fontosságát emelte ki, amelyek hozzájárulhatnak a jobb minőségű betegellátáshoz. Az ellenőrzések során a lemondások száma 2024-ben márciusban 22 százalékkal, áprilisban pedig 19 százalékkal csökkent.

Csutorás Bernadett, az OKFŐ osztályvezetője beszámolt arról, hogy 2023 és áprilisa és decembere között 10 szűrőbusz járta az országot, és jelentős számú eltérő eredményt találtak a vizsgálatok során. Az idén eddig 68 szűrési nap volt, 57 településen jártak, és a szűrésen résztvevők 45 százalékánál találtak eltérést.

Srágli Attila, az OKFŐ igazgatója az európai uniós forrásból megvalósuló egészségügyi fejlesztésekről számolt be, amelyek során 300 milliárd forint forrás érkezett. A fejlesztések keretében nővérszállókat építettek, a gyermek és felnőtt pszichiátriai ellátóhelyeket megújították, és országszerte 24 ezer ágyat cseréltek le.

Bodó Attila Pál, a KEF főigazgató helyettese elmondta, hogy az országban lévő 1700 lift közül a rossz felvonók 57 százalékát már megjavították.