A frissen mosott ruha illatának pozitív hatásai

A háztartási termékek illatosított változatai nemcsak a tisztaság érzetét keltik, hanem a hangulatot és az önbizalmat is javíthatják. Az illatok emlékeket idézhetnek fel, és befolyásolhatják a megismerést és a viselkedést.

A gyertyáktól a tisztítószerekig a legtöbb vásárló az illatosított változatokat részesíti előnyben. Az illatok növelhetik a figyelmet, emlékeket idézhetnek fel, és befolyásolhatják a hangulatot, a megismerést és a viselkedést. A parfüm szó eredete a latin "per fumum" kifejezésre vezethető vissza, ami a gyanták és aromás fák elégetésére utal a vallási rituálék során. Az illatosított háztartási termékek hosszú története a gyógynövények és fűszerek felhasználásáig nyúlik vissza, ahol az ókori házvezetőnők illatos vizet locsoltak a tiszta padlóra és a párnákra, az ágyneműket aromás gyógynövényekkel szórták be, a ruhákat pedig cédrusládákban tárolták.

Az illatosított mosó- és tisztítószerek egyik fő célja a rossz szagok megszüntetése és a háztartási környezet felfrissítése. A kellemes illatok csökkenthetik a rossz szagok közérzetre gyakorolt negatív hatását, élvezetessé tehetik a takarítást, és a hosszú távú hatékonyságot jelzik, mint például a frissen mosott ruha illata.

Az illatok érzelmi emlékeket is előidézhetnek, ami a szaglás egyik meghatározó jellemzője. A P&G vállalat egy korábbi felmérése szerint az illatosított mosószer illata több pozitív érzelmet váltott ki a résztvevőkből, mint kedvenc zenéjük hallgatása. A piaci adatok szerint az illatosított termékek iránti kereslet stresszes időszakokban, mint például a koronavírus-járvány alatt, jelentősen megnőtt.

Zólyomi Zsolt, parfümőr az Ariel két új mosószerének bemutatóján elmondta, hogy a "Fresh Air" illat a friss kerti szellőn száradt textíliák ropogós frissességét idézi fel citrusos-aldehides-akvatikus, úgynevezett vizes-zöld illatával. Az "Amethyst Flower" pedig egy mesebeli virágcsokor illatát hozza el, bergamottos, azaz keserűnarancshéj-illóolajos illatjeggyel, mely mögött egy finom gyümölcsösségű női karakter is érzékelhető.