A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikere

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében a magyar vállalkozások az elérhető 200 milliárd forintos többletforrás 92 százalékára kötöttek szerződést az EXIM-mel. A program iránti érdeklődés rendkívül magas volt, a teljes keret alig három hónap alatt kimerült.

A kormány által biztosított 200 milliárd forintos keretemelés után az EXIM Magyarország január 15-én nyitotta meg újra a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A vállalkozások körében nagy népszerűségnek örvendő hiteltermékek iránti kereslet olyan magas volt, hogy február közepére a teljes keretet lefedték a hitelkérelmek.

Az EXIM Magyarország eddig összesen 784 szerződést kötött, amelyek összértéke 183,4 milliárd forintot tesz ki. Ez a szám a rendelkezésre álló többletforrás 92 százalékát jelenti. A magyar vállalkozások 107 beruházási hitelszerződést írtak alá 156 milliárd forint értékben, valamint 677 lízingszerződést 27,4 milliárd forint összértékben.

A hitelprogram keretében a kérelmek 80 százaléka euró alapú hitelre irányult. A jóváhagyott kérelmek elemzése során kiderült, hogy az ügyfelek 46 százaléka a kis- és középvállalkozások (kkv) szektorából érkezett, és a legtöbb vállalkozás Közép-Magyarországról származik. A jóváhagyott hitelkérelmek döntő többségét, 97 százalékát, az EXIM által refinanszírozott banki partnerek fogadták be.

Berta Adrienn, az EXIM Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a Hitelprogram a bank 30 éves fennállásának jelentős mérföldköve, mivel minden eddiginél nagyobb volumenben, összesen 1200 milliárd forinttal támogatták a magyar vállalatok sikereit.