A német külkereskedelem és a magyar bolti forgalom márciusi alakulása

Március hónapban a német export és import a várakozásokat felülmúlva növekedett, míg a külkereskedelmi többlet elmaradt a piaci várakozásoktól. Eközben Európában, így Magyarországon is, erősödött a kiskereskedelmi forgalom, ami pozitív jele lehet a kontinens gazdasági kilátásainak.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint márciusban a német export 0,9 százalékkal, az import pedig 0,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, ami meghaladta a piaci várakozásokat. A külkereskedelmi mérleg 22,2 milliárd euró többletet mutatott, ami azonban alacsonyabb a várt 22,4 milliárd eurónál. A németországi export és import értéke márciusban 134,1 milliárd, illetve 111,9 milliárd euró volt.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló német export 0,5 százalékkal nőtt, míg az onnan érkező import 1,5 százalékkal emelkedett februárhoz képest. Az euroövezeti országokba irányuló export értéke stabil maradt, az import értéke pedig 2,0 százalékkal nőtt. Az EU-n kívüli országokba irányuló export és import is növekedést mutatott.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államokba irányuló német export nőtt, míg a Kínába irányuló kivitel is emelkedett. Az Egyesült Királyságba irányuló kivitel viszont csökkent. A legtöbb importot Kínából és az Egyesült Államokból regisztrálták, míg az Egyesült Királyságból származó behozatal csökkent.

Európában a kiskereskedelmi eladások volumene márciusban növekedett, az eurózónában 0,8%-kal, az EU-ban pedig 1,2%-kal emelkedett, ezzel elérve a 2021-es szintet. Magyarországon a bolti forgalom 2%-kal nőtt, ami kiemelkedő növekedésnek számít Európában, bár alacsonyabb bázisról indult. Lengyelországban és Cipruson még ennél is nagyobb volt az emelkedés, míg Szlovéniában is jelentős növekedést mértek.

Összességében az látszik, hogy Európában az infláció csökkenésével és a reálbérek emelkedésével nőtt a vásárlók kedve a fogyasztáshoz, ami javíthatja a térség gazdasági kilátásait. Azonban fontos megjegyezni, hogy egy havi adatból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de a kiskereskedelmi eladások volumene trendszerűen növekvő tendenciát mutat Európában.