Új kiegészítést kapott a gyermekvédelmi törvény

A gyermekvédelmi törvény szigorításával mostantól akár két év börtönbüntetést is kaphat az, aki elhallgat információkat, amelyek a gyermekeket veszélyeztető körülményekre utalhatnak. A törvény legújabb módosítása az egyházi személyeket érinti, akik a gyónás titoktartási kötelezettsége miatt mentesülnek a büntethetőség alól.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény új kiegészítése szerint az egyházi személyek nem kötelesek feljelentést tenni, ha a gyermek ellen irányuló bűncselekményekről gyónás során értesülnek. Emellett a titoktartási kötelezettségük miatt kihallgatni sem lehet őket ezekkel a titkokkal kapcsolatban.

A módosítás célja, hogy egységesítse a bűncselekmények jelzésére vonatkozó kötelezettség elmulasztásának következményeit, kivéve a gyónási titokként megtudott információkat. Az egyházi személyek tevékenysége nem tartozik a közfeladatok körébe, így nem vonhatók felelősségre a titoktartási kötelezettségükkel összefüggésben.

A veszélyeztető körülmények közé tartozik a szexuális, fizikai bántalmazás és az elhanyagolás is. Ezeket a körülményeket minden esetben legkésőbb három munkanapon belül jelezni kell az illetékes hatóságnak, ellenkező esetben a tudomással rendelkező személy büntethetővé válik.

Sorban jönnek a módosítások

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté bejelentette, hogy az új gyermekvédelmi törvénycsomag értelmében a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények nem évülnek el, továbbá nincs lehetőség feltételes szabadlábra helyezésre, reintegrációs őrizetre, és az elkövetők nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Ezenfelül a nyilvános pedofil-adatbázisba bekerülnek azok a magyar állampolgárok is, akik külföldön követnek el ilyen jellegű bűncselekményeket.

Kocsis Máté hozzátette, hogy a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók szigorú alkalmassági vizsgálatoknak lesznek alávetve, biztosítva ezzel a rájuk bízott gyermekek biztonságát.