Csalódottak a befektetők, de a Disney részvényei erősödnek

A Disney+ ugyan nyereséges volt az év első negyedévében, de a Disney részvényei kezdetben csalódást keltettek a befektetők körében, mivel a vállalat hagyományos televíziós és mozis üzletágainak bevételei csökkentek. Azonban a legfrissebb jelentések szerint a Disney második negyedéves pénzügyi nyereséget ért el, amely felülmúlta az elemzői várakozásokat, köszönhetően a streaming TV üzletágban tapasztalható jelentősen csökkenő veszteségeknek és a vidámparkok magasabb jegyárainak.

A Disney 20 millió dolláros, azaz részvényenként 1 centes nettó veszteséget jelentett a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 1,3 milliárd dolláros, azaz részvényenként 70 centes nyereséggel. A bevétel ennek ellenére 22,1 milliárd dollárra emelkedett a korábbi 21,8 milliárd dollárról, ami nagyjából megfelelt az elemzők előzetes várakozásainak.

A Disney+ szolgáltatás, amely 2019-es indulása óta veszteséges volt, most először tudott nyereséget felmutatni, ami jelentős lépés a Netflix-szel folytatott versenyben. A Disney+ és Hulu szolgáltatásokat magában foglaló közvetlen fogyasztói szórakoztatóipari részleg 47 millió dolláros működési eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 587 millió dolláros veszteséggel.

Az ESPN+ szolgáltatást is magában foglaló streaming üzletág azonban továbbra is veszteséges maradt, de a veszteség jelentősen, 18 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi 659 millió dollárról.

A Disney+ ügyfélbázisa több mint 6 millióval bővült a negyedév során, és az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel is növekedett, Indiát kivéve. A streaming entertainment részleg azonban a következő negyedévben is veszteséget vár, de a várakozások szerint ezt követően ismét nyereségessé válhat.

A Disney közleménye szerint az egyesített streaming egységnek jelentős növekedést kell elérnie, és a nyereségesség javulást kell mutatnia 2025-re. A vállalat arra számít, hogy az egy részvényre jutó korrigált nyereség a mostani pénzügyi évben akár 25 százalékkal is emelkedhet a tavalyihoz képest, ami megerősítést nyert a legutóbbi jelentésben, ahol az egy részvényre jutó eredmény egész éves növekedésére vonatkozó iránymutatást 20 százalékról 25 százalékra emelték.

A befektetők kezdeti csalódottsága ellenére a Disney részvényei erősödtek, és a cég részvényei már 9,4 százalékos mínuszban vannak. Az eredmények sorozatban a negyedik negyedévet jelzik, amikor a Disney felülmúlta az elemzői becsléseket. Ez annak a jele, hogy a cég lendületet vett Bob Iger vezérigazgató alatt, aki 2022-ben tért vissza ebbe a szerepkörbe. A Disney-részvények idén hétfőig 29 százalékkal emelkedtek, Bob Iger pedig olyan kezdeményezéseket mutatott be, mint a Fortnite fejlesztője, az Epic Games 1,5 milliárd dolláros befektetése, a meredek költségcsökkentés és az osztalékfizetés visszaállítása.