Artisjus-díjak 2023: Elismerték a legkiválóbb zeneszerzőket és szövegírókat

Idén 24. alkalommal adták át az Artisjus-díjakat, amelyekkel a kortárs zeneszerzők és szövegírók kiemelkedő munkásságát ismerik el könnyű- és komolyzenei kategóriákban.

Már több mint két évtizede minden évben megrendezésre kerül az Artisjus-díjak átadója, ahol a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzők és szövegírók munkáját díjazzák. Az idei, 24. díjátadón összesen tizenhárom alkotó kapott elismerést a zenei teljesítményekért. A szerzői egyesület által adományozott díjak között Tabár István életműdíjat vehetett át, míg Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerzőt posztumusz díjjal tüntették ki.

A könnyűzenei és komolyzenei kategóriákban az alábbi alkotók részesültek elismerésben:

  • Az Év Könnyűzeneszerzője díjat Kovács Adrián érdemelte ki, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színészmesterség-oktatója, és 2023-tól a Vígszínház zenei konzulense.
  • Az Év Könnyűzenei Szövegírója címet Schwarcz Ádám, ismertebb nevén 'Beton.Hofi' kapta, aki két sikeres albumon – comic sins, Playbánia – van túl, és a Hundred Sins-el közös Bagira című dala minden idők harmadik legtöbbet játszott magyar dala a Spotify-on.
  • Az Év Produkciója díjat a Stúdió 11 – 60 éves koncert alkotói nyerték el, ahol a mai Stúdió 11 Ensemble tagjai között olyan nevek találhatók, mint Rátonyi Róbert, Barbinek Gábor, Boegán Péter és többek között Zsoldos Dániel.
  • Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói díjat Baukó Attila ‘Azahriah’, Cseri Hanna ‘cserihanna’ és Szirmai Marcell ‘Pogány Induló’ kapták, utóbbi a díj történetének legfiatalabb díjazottjaként, mindössze 18 évesen. Azahriah 2021-ben megnyerte az MTV EMA legjobb magyar előadója díját, cserihanna pedig a Budapest Bábszínház zenei vezetője lett 2023 tavaszától.
  • Az Év Komolyzenei Műve kategóriában Eötvös Péter: Valuska című műve posztumusz díjat kapott, továbbá Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs: Jób könyve, valamint Mohay Miklós: Aranyszájú Szent János liturgiája művek is elismerést nyertek.
  • Az Év Junior Komolyzenei Alkotója díjat Oláh Patrik vehette át, aki a Bartók Világverseny döntőse volt és a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét komponálta meg.
  • Az Év Magyarnóta-szerzője címet Ludvig József érdemelte ki, aki negyven magyarnótát komponált egyedül és másokkal közösen.

A díjazottakról és munkásságukról az Artisjus részletesen írt honlapján. Az Artisjus irodalmi díjakat előző héten hirdette ki a szerzői egyesület, ahol az irodalmi nagydíjat Rakovszky Zsuzsa kapta, a többi irodalmi díjazott pedig Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Darvasi Ferenc és (posztumusz) Reményi József Tamás volt.