Tiborcz István és Orbán Ráhel új otthona lehet egy hegyvidéki ingatlan

A budai Svábhegyen átalakulóban van a környék, miután több értékes ingatlan Tiborcz Istvánhoz került, aki a miniszterelnök vejeként ismert. A területen egy fenntartható, energiahatékony irodaház épül, de a fejlesztés környezetvédelmi aggályokat is felvet.

A HVG információi szerint a hegyvidéki ingatlan nagyobbik részén, ahol korábban szanatóriumok és villaépületek álltak, most egy irodaház épül, amelynek tervezése során számos fa kivágására kerülhet sor. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által 2019-ben értékesített ingatlanok közül több is Tiborcz István érdekeltségi körébe került.

A Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot magában foglaló ingatlanegyüttes a Central European Ingatlanalapba (CEI) került, amelyet Szécsényi Bálint érdekeltsége, az Equilor-csoport kezel. A svábhegyi gyermekkórház csomagja a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapba érkezett, amelyet Jellinek Dániel Indotek Groupja irányít, és 2023-ban került átadásra a CEI-nek. Végül a Mártonhegyi úti ingatlan Tiborcz kezébe került, amikor a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

A Mártonhegyi úton található, 2,6 hektáros telek jelentőségét a gyorsan haladó fejlesztések és a területen álló, felújított Dreher-villa is mutatja. A HVG értesülései szerint a villa Tiborczék családi fészkévé válhat, miután a tervek szerint a telek egy részét le is választják.

A XII. kerületi önkormányzat honlapján korábban közzétett, de később jelszóval védetté vált telepítési tanulmánytervek szerint az irodaház tervei a telken álló fák egy részének eltávolítását is magukban foglalják. A tervekben szereplő fák harmada eltávolítható, egy másik harmada pedig csak „lehetőség szerint megtartandó” kategóriába sorolódik, míg a két telekrész közötti fasor védelmet élvez.