A The Floor: Az RTL új társasjáték-szerű kvízműsora

Az RTL Klub új kvízműsora, a The Floor – csak egy maradhat, egy egyedülálló formátumot képvisel, amely nem igazán sorolható sem a műveltségi, sem az ügyességi vetélkedők közé, inkább egy hatalmas társasjátékra hasonlít, ahol a játékosok száma drasztikusan csökken, miközben a nézők ösztönösen bevonódnak a játékba.

A televíziós vetélkedők piacán nehéz újat mutatni, különösen a streaming szolgáltatók és csatornák széles kínálatával szemben. Az utóbbi időben a kvízműsorok két fontos eleme vált kiemelkedővé: az egyik, hogy minden szórakoztatóbb, ha közben valaki leesik valahonnan, a másik pedig a gyors tempó. A régi, gondolkodtató műsorok, mint a Legyen Ön is milliomos, helyett ma már inkább az ilyen gyors döntéseket igénylő műsorok dominálnak, mint például az RTL Az ugrás című műsora. Az ATV Géniusz című vetélkedője azonban még mindig a hagyományosabb kvízműsorok közé tartozik, bár ott is fontos a gyorsaság, hiszen a játékosoknak mindössze öt másodperc áll rendelkezésükre a válaszadásra.

A The Floorban a lényeg az idő, ahol a versenyzők egy hatalmas LED játéktáblán küzdenek meg egymással, hogy elfoglalják a többiek területeit. A játékban mindenki egy saját témakörrel érkezik, és a cél a teljes játéktábla elfoglalása, a nyertes pedig nyolcmillió forintot vihet haza. A párbajok során a játékosoknak felváltva kell felismerniük és megnevezniük az adott kategória képeit vagy hangjait, 45 másodperces időkorlát mellett.

A játékban a taktikázási lehetőségek korlátozottak, hiszen a támadások sorrendjét véletlen generátor határozza meg, és a nyertes dönthet arról, hogy tovább terjeszkedik-e vagy visszavonul. A kezdőhelyzet nem egyenlő esélyeket biztosít a játékosoknak, és aki a főnyereményre hajt, annak érdemesebb lehet kivárni, mivel egyetlen párbajjal is meg lehet szerezni a győzelmet. A játékban azonban van némi tér a taktikázásra, hiszen a legtöbb mezőt birtokló játékos minden epizód végén ötszázezer forintot nyer.

A műsort Szujó Zoltán vezeti, aki első kvízműsoros szereplése ellenére lelkesen kalauzolja a játékosokat és a nézőket. A műsor egyszerűsége miatt a nézők könnyen bevonódnak, de a műveltségi területek csak véletlenszerűen kerülnek elő, és a játék gyakran marad az egyszerű képfelismerés szintjén. A The Floor így egyelőre nem kínál mélyebb taktikázást vagy kiemelkedő szereplőket, amelyek kompenzálhatnák a sekélyes játékélményt.

A The Floor – Csak egy maradhat május 6-tól minden hétköznap este látható az RTL-en.