A klímaváltozás első komoly áldozatai: pingvinfiókák és fókabébik

Az Antarktisz feletti ózonlyukak hosszabb ideig tartó nyitva maradása miatt a pingvinfiókák és a kölyökfókák lehetnek a klímaváltozás első komoly áldozatai. A globális felmelegedés és az ózonlyukak hatásai egyre nyilvánvalóbbak, és a kutatók szerint a helyzet csak romlani fog, ha nem változtatunk életvitelünkön.

Az Antarktiszon az elmúlt években a megszokottnál hosszabb ideig maradt nyitva az ózonlyuk, ami fokozott UV-sugárzásnak teszi ki az élőlényeket, különösen a pingvinfiókákat és a fókakölyköket. A klímaváltozás és az ózonlyukak együttes hatása miatt a Föld élő- és növényvilága is veszélyben van, és a közösségi oldalakon megjelenő képek és videók csak a probléma súlyosságát hangsúlyozzák.

A sarki jég olvadása és a tengerszint emelkedése mellett az Antarktisz feletti ózonlyukak tartósabb nyitva maradása is aggodalomra ad okot. Az elmúlt 25 évben ugyan csökkent az ózonlyuk mérete, az elmúlt négy évben azonban szokatlanul hosszú ideig maradt fenn, egészen decemberig.

Az ózonlyukakat a klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC) károsították, és bár a használatukat betiltották, még évtizedekbe telhet, mire teljesen eltűnnek a légkörből. Az UV-index megduplázódása extrém magas szintet jelent, ami különösen az Antarktiszt sújtja.

A kutatók szerint a hosszabb ideig nyitva maradó ózonlyukak felelhetnek a tengeri jég csökkenéséért is, ami kevesebb búvóhelyet jelent az állatok és növények számára. A magas UV-sugárzás növeli a bőrrák és a szürkehályog kialakulásának kockázatát, és bár a pingvineket a tollaik védik, a szemük nekik sincs védve a sugárzástól.

A kutatók még nem tudják pontosan, milyen hatást gyakorol az erősebb UV-sugárzás az ökoszisztémákra, de a laboratóriumi és állatkerti körülmények között végzett vizsgálatok alapján a nyár eleji magasabb UV-sugárzás különösen káros lehet a fiatal állatokra. A tengeri élőlények számára is veszélyes a helyzet, mivel a kevesebb tengeri jég miatt több UV-fény hatol be az óceánba, ami megnehezíti az antarktiszi fitoplanktonok és krillek túlélését.

(Borítókép: Pingvinfióka az Antarktiszon. / Fotós: Robert McGillivray / Getty Images Hungary)