Rabszolgatartó szülők letartóztatása Pátrohán

Letartóztatta a bíróság azt a Pátrohán élő házaspárt, akik egy 34 éves piliscsévi nőt rabszolgaként tartottak és embertelenül bántak el vele.

A piliscsévi nő holttestét két kislány találta meg Aszódon, április végén. Az asszony korábban Piliscséven élt egy ismerősénél, onnan került a szabolcsi Pátrohára. Itt a 57 éves H. Béla és 54 éves felesége rabszolgaként dolgoztatta, éheztette és rendszeresen bántalmazta. Az ominózus napon a nőt annyira megverték, hogy eszméletét vesztette.

A házaspár ezután kocsiba tette a sérült nőt, és miután azt hitték, hogy meghalt, kitették egy bokros területen Aszódon. A pár fia a Tényeknek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a benzinkútnál vett észre valamit. "Amikor tankoltam a hatvani benzinkútnál, akkor beszálltam az anyósülésre és hátranéztem. És akkor láttam, hogy már nem lélegzik" – mondta, hozzáfűzve, hogy nem voltak otthon, amikor a holttest a tulajdonukba került.

A bíróság a házaspárt halált okozó testi sértéssel és kényszermunkával megvalósított emberkereskedelem bűntettével gyanúsítja, de ők nem tettek vallomást. Letartóztatásukat elrendelték, azonban a végzés csak az egyik gyanúsítottra végleges. A fiukat és annak párját halált okozó segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsították meg, mindketten beismerő vallomást tettek, és szabadlábon védekeznek.

A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint a pár férfi tagja interneten ismerkedett meg a későbbi áldozatával. Tavaly nyáron a férfi a nejével együtt rávette a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőt arra, hogy szállásért és ennivalóért cserébe segítsen nekik a ház körüli munkákban. Ennek ellenére embertelenül bántak a 34 éves nővel, akinek naponta legfeljebb kétszer adtak enni, a földön altatták, és még az ingatlant sem hagyhatta el engedély nélkül. H. Béla a nőt rendszeresen verte ököllel és sodrófával, míg H. Béláné puszta kézzel ütötte, ha nem megfelelően végezte el a rábízott feladatokat. A férfi ezeken túl több alkalommal még elektromos sokkolóval is nekiesett az egyre gyengébb állapotban lévő nőnek.

A bíróság szerint az öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűncselekmény esetén fennáll a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye, illetve a további bizonyítás veszélyeztetése, ezért elrendelték mindkét gyanúsított letartóztatását. A nőt fogvatartó házaspár fiát és annak párját halált okozó segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították meg, mindketten beismerő vallomást tettek, ők szabadlábon védekeznek.