2024-es Érettségi: Elkezdődött a magyar nyelv és irodalom vizsga

Hétfő reggel megkezdődött a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgája, melyből csak középszintű vizsga tehető - tájékoztatott az Oktatási Hivatal.

A középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgán 73 472 diák ül le a padokba 1146 helyszínen, míg az emelt szinten 2066 vizsgázó teszi meg a próbát 57 helyszínen. A vizsgák 9 órakor vettek kezdetet. A középszintű vizsga 240 percig tart, ahol a diákoknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90 perc, a másodikra pedig 150 perc áll rendelkezésükre.

Az I. feladatlap szövegértési és irodalmi feladatokat tartalmaz, melyek megoldására a vizsgázók szabadon oszthatják be az időt. A II. feladatlap egy műértelmező szöveg vagy témakifejtő esszé megírását kéri, 500-800 szó terjedelemben.

Az emelt szintű vizsga szintén 240 percig tart, és itt is egyetlen feladatlap áll a diákok rendelkezésére, mely szövegértési, nyelvi és irodalmi műveltségi kérdéseket foglal magában. A két szövegalkotási feladat egyikében egy műértelmező szöveget kell írni 600-800 szóban, míg a másikban egy reflektáló szöveget 250-450 szóban.

Mindkét szinten használható helyesírási szótár, és középszinten a II. feladatlaphoz az irodalmi szöveggyűjtemény is. A dolgozatok tartalmát, helyesírását és írásképét összesen 100 ponton értékelik.

A magyar mint idegen nyelv vizsgáját 243 diák teszi meg 90 helyszínen, ahol az élő idegen nyelvi írásbeli vizsgák szerkezete minden esetben azonos. A középszintű vizsga 180 percig tart, az első feladatlapra 60 perc, a másodikra 30 perc áll rendelkezésre, majd egy 15 perces szünet után a hallott szöveg értését kell megoldani 30 perc alatt, végül az íráskészséget vizsgáló feladatsorra 60 perc jut. Az íráskészséget vizsgáló feladatokhoz nyomtatott szótár használható.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.